Butiksägare väljer att inte polisanmäla

Allt fler butiker drabbas av stölder enligt branschorganisationen Svensk Handel. Samtidigt väljer många butiksägare att inte polisanmäla.

Enligt Lisa Sannervik är stölder och snatteri prioriterat av polisen.

Enligt Lisa Sannervik är stölder och snatteri prioriterat av polisen.

Foto: Tor Johnsson/Henrik Radhe

Ekonomi, näringsliv & finans2018-10-15 12:59

Enligt Svensk Handels webbenkät har antalet butiksstölder ökat runtom i landet. Utifrån undersökningen är det många butiksägare som aldrig anmäler brotten. En anledning till detta är att ägarna inte tycker att anmälningarna leder någon vart.

Tanja Karlsson, som driver Janemars butiker i Uppsala, berättar att deras butikspersonal alltid polisanmäler om det sker en stöld. Hon kan dock förstå att vissa butiksägare har börjat ledsna och väljer att inte anmäla.

– Ofta tjänar det ingenting till. Det är ju en prioriteringsfråga och polisen verkar inte lägga så stor vikt på det. Det viktigaste av allt är nog att ha personal som uppmärksammar alla kunder som är inne i butiken för att förebygga stölder, säger Tanja Karlsson.

Både lokala butiker och större kedjor drabbas. Cecilia Florencio är butikschef för Lindex i Gränbystaden. Där har man märkt av en förändring i vilka varor som stjäls.

– Stölderna har gått ner på kosmetiken, som annars alltid har varit den största boven. Den sista tiden har vi märkt av en hel del ökade stölder på barnavdelningen, säger Cecilia Florencio.

Hos Lindex finns en policy att polisanmäla alla stölder.

– Men man får nästan ingen hjälp från polisen, fallen läggs ner hela tiden. Jag har varit på ett flertal mindre rättegångar och ibland kan man få tillbaka varorna som stulits men då är de oftast trasiga, säger Cecilia Florencio.

Statistik från BRÅ ger dock en annan bild än undersökningen från Svensk Handel - enligt BRÅ har det skett en minskning av antalet anmälda stöld- och tillgreppsbrott under det första halvåret 2018.

– Handlarna vittnar om ett stort problem med stölder men brottsstatistiken ser annorlunda ut. Den visar på en minskning under de senaste tio åren. Sedan finns det ett stort mörkertal av stölder och snatterier som aldrig polisanmäls, säger Lisa Sannervik, Uppsalapolisens presstalesperson.

Enligt polisen är det i princip omöjligt att klara upp en stöld i efterhand om det inte finns ett vittne.

– Det är absolut krångligt och därav tror jag att det blir ett stort mörkertal och man anmäler inte allting. Då blir det en skillnad på brottstatistiken och det handlarna vittnar om.

Hur prioriterat är butiksstölder hos polisen?

– Prioriterat så till vida vi tittar på varje anmälan som kommer in. Finns det något i den anmälan som är utredningsbart så jobbar vi naturligtvis med det. Det är samma utredningsförfarande kring tillgrepp i butik som det är kring en misshandel på Stora torget, säger Lisa Sannervik.

Fler butiksstölder enligt undersökning

Svensk handel har i en webbenkät från i början av september tillfrågat 536 av sina medlemsbutiker.

Enligt undersökningen har antalet butiksstölder runtom i landet ökat.

45 procent av alla butiker har utsatts för brott.

Stöld och snatteri är de brott som förekommer mest, men även hot och våld.

Endast en av tre butiksstölder anmäls.

Källa: Svensk Handel

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!