Bred skidlift tog hem priset

Uppsalaföretaget Boardie skapade en bekvämare ankarlift och vann Sverigefinalen i Venture Cup i kategorin Life science & teknik.

Pristagare. Uppsalaföretaget Boardie med Niclas Stjernberg, Sanna Grönlund och Erik Englund vann Sverigefinalen i kategorin Life science & teknik. Längst till höger kvällens konferencier Günther Mårder.

Pristagare. Uppsalaföretaget Boardie med Niclas Stjernberg, Sanna Grönlund och Erik Englund vann Sverigefinalen i kategorin Life science & teknik. Längst till höger kvällens konferencier Günther Mårder.

Foto: Emmy Jonsson

Ekonomi, näringsliv & finans2016-06-13 15:28

Tävlingen ägde rum i Göteborg förra veckan och prissumman var 20 000 kronor.

Förutom att liftfärden blir bekvämare genererar ankarliften mer reklampengar till skidanläggningen som installerar den. Hemligheten är att göra själva ankaret större.

Bakom idén står Erik Englund och Niclas Stjernberg, tillsammans med Sanna Grönlund. Tre nybakade civilingenjörer från Uppsala universitet, som drivit företaget parallellt med studierna sista året. Det har nu betalat sig i form av heltidsjobb. De tre har fått draghjälp från både Almi och Drivhuset i Uppsala och är ett så kallat UIC-företag (Uppsala Innovation Centre).

Erik Englund utsågs till Årets Uppsalastudent 2015 av Anders Walls stiftelse. Han förklarar Boardies idé så här:

– Om man tänker sig att dagens ankarlift är som en pinne, så är vår produkt mer som en bänk. Tre gånger så bred. Baksidan kan utnyttjas för reklam, vilken den som åker bakom kan se hela tiden på väg upp i backen. Reklamen är inte det primära utan ska ses mer som ett sätt för skidanläggningen att dra in pengar till investeringen, säger han.

Åtta av landets 144 skidanläggningar har nappat på idén hittills och kommer att testa Boardies lift i någon av sina backar nästa vinter. Däribland skidjätten Skistar.

– Liftarna har ju sett likadana ut länge. Skidanläggningarna är lite försiktiga, men om det slår väl ut första säsongen byter de ut hela systemet, hoppas Erik Englund.

Nu startar tillverkningen, först ska verktyget, gjutformen, tillverkas i Kina, sedan ska detaljerna finslipas i en fabrik i Götene.

De tre unga företagarna ser ljust på framtiden och är mitt uppe i nästa lansering. Men exakt vad det handlar om vill Erik Englund inte avslöja.

– Nej, vi är mitt i patentprocessen nu och därför är det lite hemligt, men det handlar om att underlätta för skidåkare här också. Fast denna gång mera i form av kommunikation på fjället och ska testas nästa vinter, säger han kryptiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!