– Under ett år slänger vi mat från Ica-butiken för cirka 1,2 miljoner kronor. I Matlådan har vi möjlighet att ta tillvara råvaror som annars bara skulle slängas. En stor del av de råvaror vi använder har bara smärre skönhetsfel. En liten del av en gurka som är vattnig, en liten del på ett skal på en paprika som är lite skrynklig... När vi tagit bort det är råvaran hur fräsch som helst, säger Magnus Dahlström som tycker Matlådan har ett utmärkt läge mitt i Tierp, dessutom ligger köket bara ett stenkast från Ica.
De gör och saluför matlådor i Matlådan, före detta Bennys Grill, och levererar dessutom nylagad mat därifrån till Matbaren inne i Ica-butiken – och minskar matsvinnet med miljonbelopp.
– Om tio år vill vi ha en riktig restaurang inne i affären, med fullständiga rättigheter, utbrister Tina Dahlström Bergh i det ombyggda, nyrustade moderna köket i de cirka 65 kvadratmeter rymliga lokalerna där en gång Bennys Grill serverade korv och hamburgare.
Bennys Grill har funnits sedan 1988, men är nu ett minne blott sedan gatuköket köptes upp av Ica Supermarket Tierp och bytt inriktning.
Magnus Dahlström och Tina Bergh Dahlström driver Ica i Tierp sedan sex år tillbaka. Ett av deras största intressen är matlagning och de har länge haft en dröm om att få öppna något som har med mat att göra. För Tina som är utbildad kostrådgivare är det viktigt att äta nyttigare och ge mer hälsosamma alternativ. Magnus är utbildad sommelier.
Tina har börjat som kock i köket, men eftersom hon har sina arbetsuppgifter kvar i Ica så söker de med ljus och lykta efter en kock som kan jobba självständigt med många bollar i luften.
– Husmanskosten ligger oss varmt om hjärtat. Råvarorna ska hålla hög kvalitét och köttet vara svenskt, säger Tina.
Köksutrustningen är ny.
– Ugnen är i fokus. Man gör mer och mer i ugnen, stekar, bakar och kokar, fortsätter Tina som inte ser några begränsningar med hur de kan utveckla det matmässiga i Matlådan.
Den 9 februari invigs köket och då kommer Tina och Magnus att hitta på något extra för besökarna.