Barn kostar flera miljoner

Barn är kanske det finaste i livet. Men de kostar pengar också, även om man inte gärna tänker på det. Drygt 1 miljon kronor för ett barn och drygt 1, 8 miljoner kronor för två.

Hemester, barnfamiljens skönaste räddning på sommaren.

Hemester, barnfamiljens skönaste räddning på sommaren.

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Ekonomi, näringsliv & finans2009-06-21 20:50
Att det är dyrt att ha familj blir nyblivna föräldrar ganska snart varse. Det första året är värst, mycket på grund av föräldraledigheten och alla nya grejer som måste införskaffas. Ungefär 78 000 kronor går det året på, eller 6 500 kronor per månad.

Sedan planar kostnadskurvan ut lite tills det är dags för de sena tonåren, där den stiger igen. Men räkna med drygt 50 000 - 55 000 kronor per år, eller minst 4 200 kronor per månad, i genomsnitt för ett barn.
Det här visar pinfärska beräkningar som Institutet för Privatekonomi, Swedbank, har gjort.
- Barn- och studiebidraget hjälper förstås till men det räcker inte långt. Det mesta får man stå för själv. Vi räknade på det här senast för ett par år sedan och sedan dess har bland annat maten blivit dyrare, säger Maria Ahrengart, privatekonom på Institutet för Privatekonomi.

Beräkningen är naturligtvis ungefärlig - hur mycket det exakt kostar för den enskilda familjen är individuellt och beror på vilken standard man har. Men innan man skaffar barn är det bra att veta att det ekonomiska utrymmet verkligen finns. Annars kan kostnaderna komma som en kalldusch.
Institutet för Privatekonomi har valt att låta månadslönerna i exempelfamiljen vara 20 000 respektive 30 000 kronor och räknat ut inkomstbortfallet vid föräldraledighet och vård av sjukt barn efter det.

Barnen, när de är två, ärver en del av varandra. Familjen bor i hyreslägenhet och ett extra barn kostar 850 kronor mer i månaden i boende, eftersom det behövs större yta då.
- Vi har inte räknat med att familjen har två bilar, utan bara en större bil som då kostar 1 000 kronor extra per månad. Vi utgår från Motormännens Riksförbunds beräkningar, säger Maria Ahrengart.
Behöver man en extra bil går det på 4 500 kronor per månad. Det gör att totalkostnaden för barnen blir mycket större, över 2 miljoner för ett barn och nästan 3 miljoner för två.

Men annars är den största utgiften, under de 19 åren som beräkningen är gjord för, de nödvändiga levnadskostnaderna. De kostar över 0,5 miljon kronor för ett barn och drygt 1 miljon kronor för två barn. I dem ingår mat, kläder hygien, hälsovård, en del fritidsutrustning, försäkringar, el, tele och förbrukningsvaror.
Det är också den post som det går att påverka mest.
- Det går att köpa det mesta begagnat och sedan sälja vidare själv. Varför inte byta leksaker med varandra så får man ner kostnaderna. Maten går också att påverka genom att laga själv och planera, säger Maria Ahrengart.

Även semestern går att dra ned på, utan att för den skull göra den sämre.
- Det är bra att sätta en gräns för hur mycket ledigheten får kosta, annars drar det lätt i väg. Bestäm hur mycket ni får göra av med varje dag och håll er till det. Låt barnen få en slant som de får ansvara för så slipper ni också onödigt tjat.

Fotnot: Artikeln bygger på en rapport från Institutet för Privatekonomi, Swedbank.
FAKTA
Så lever familjen billigare

+ Låt barnen ärva varandra.
+ Byt leksaker med andra barnfamiljer.
+ Köp prylar och kläder begagnat.
+ Begagnad sportutrustning är mycket billigare än ny.
+ Handla lagom mycket mat, så slipper ni slänga.
+ Laga maten själv.
+ Undvik restaurangbesök.
+ Ta med matsäck på utflykterna.
+ Tänk efter om barnen verkligen ska få egen tv, mobiltelefon med mera. Kanske kan de vänta ett år.
+ Samkör bil med andra föräldrar till barnens aktiviteter.
+ Cykla när det är möjligt.
+ Ha kalas tillsammans med andra barn.
+ Köp presenter tillsammans med andra.
+ Sätt en gräns för hur mycket semestern får kosta per dag och håll er till den.
+ Semester på hemorten behöver inte kosta många kronor. Bad och bibliotek är gratis, till exempel.
+ Byt boende på ledigheten med vänner eller släkt så kostar bara resan extra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!