Årets konditor finns i Uppsala

Frida Leijon från Uppsala tog på fredagen hem titeln Årets konditor 2016 efter två intensiva tävlingsdagar.

Foto: Tomas Lundin

Ekonomi, näringsliv & finans2016-10-07 16:53

I tävlingen Årets konditor tävlar man i fem olika delgrenar. Det handlar om att under två tävlingsdagar göra en trevåningstårta, två sorters praliner, en tarte och en éclair samt göra en konstnärlig installation av alla bakverk. Vinnaren blev Frida Leijon från Uppsala som knöt an samtliga bakverk till årets tema som var musik. Hon gjorde pralinerna "Paus" och "Stop", den ena med smak av mandel- och karamelltryffel, mandelcrisp och svartvinbär och den andra med smak av vanilj och lime. Leijon gjorde även tårtan "Shuffle", en éclair med smak av salt smörkola och citron med namnet "Play" och en tarte som fick namnet "Rewind".

I vinnarmotiveringen skriver juryn bland annat att "med extrem precision i hantverket, mästerlig teknik och stor kreativitet skapades bakverk på en nivå som sällan skådats".

– Att vinna Årets Konditor är det häftigaste som har hänt mig, jag är stolt att kunna sälla mig till så skickliga kollegor, kommenterar Frida Leijon vinsten.

I och med vinsten är Frida Leijon nu också svensk mästare i konditori och får ett stipendium på 40 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!