Använde logga olagligt

Uppsalabolaget Kontigo Care använde Akademiska sjukhusets logga utan att be om lov. Nu har bolaget fått betala skadestånd för varumärkesintrång.

Ekonomi, näringsliv & finans2015-07-07 07:15

I våras genomförde healthcare-företaget Kontigo Care en nyemission. Intresset var stort och efter nyemissionen, som anslutades i maj, hade Kontigo Care över 700 aktieägare. I slutet av maj börsnoterades bolaget vid Nasdaq First north. Företaget har ett pågånde samarbete med Akademiska sjukhuset som går ut på att kliniskt bevisa produktens effektivitet. Men vid marknadsföringen inför nyemissionen använde Akademiska sjukhusets logga utan tillstånd.

Jens Larsson är chefsjurist vid landstinget i Uppsala.

– Vi upplevde det som att de lutade sig mot den som varumärke och de hade inte frågat om lov. Vi agerade med kraft så fort vi fick veta.

Hur då?

– Landstinget använde sig av ett juridiskt ombud. Företaget har erkänt varumärkesintrång och betalat ett skadestånd på 20 000 kr.

Det var inte så mycket.

– I Sverige är summorna för skadestånd inte så stora vid den här typen av överträdelse.

Jens Larsson menar att det rör sig om ett allvarligt övertramp, men att Kontigo Care inte är ett oseriöst företag.

Han säger att Akademiska sjukhuset har ett fortsatt bra samarbete med företaget men att man aldrig sagt ja till att vara en referens eller språngbräda för verksamheten. Ifall användningen av loggan ha varit vilseledande för allmänheten och aktieköpare vill Jens Larsson inte spekulera i.

Enligt företagets vd Daniel Benitez rör det sig om ett missförstånd.

– Vi trodde att vi kunde använda loggan eftersom vi har ett nära samarbete med sjukhuset men de är väldigt strikta när det gäller användandet av loggan.

Daniel Benitez tror inte att händelsen kommer att påverka företagets trovärdighet eller verksamhet på annat sätt än att det kostat pengar.

– Det var oturligt men vi har lärt oss en läxa.

Vad är varumärkesintrång

Att ha skydd för ett varumärke innebär att man har ensamrätt till varumärket. Ingen annan får alltså utan tillstånd använda varumärket eller ett annat varumärke som är alltför likt i sin affärsverksamhet. Ifall någon olovligen använder varumärket, gör den sig skyldig till varumärkesintrång. Ensamrätt till ett varumärke gäller även på Internet.

Ur Varumärkeslagen:

"Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet gör varumärkesintrång ska betala skälig ersättning för utnyttjandet

av varukännetecknet samt ersättning för den ytterligare skada som intrånget har medfört. Den som utan uppsåt eller oaktsamhet gör varumärkesintrång ska

betala ersättning för utnyttjandet av varukännetecknet, om och

i den mån det är skäligt".

Källa: patent- och registreringsverket & riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!