Anna Sundström är vd på kommunikationsbyrån Södra Tornet i Uppsala. Hennes företag har arbetat med samhällsansvar genom CSR i närmare tio år, men inte genom att skänka pengar utan genom tid och kompetens.
– Jag tycker att det är det bästa sättet. Det är också något som sammansvetsar en arbetsplats, det blir något som alla blir delaktiga i och brinner för. Och jag märker efterfrågan från de anställda, säger hon.
Men det är inte bara medarbetarna som efterfrågar samhällsnyttigt arbete. Frågan lyfts allt oftare redan i rekryteringssammanhang.
– Man vill ha den sortens arbetsplats. Det blir en parameter för att vara en bra arbetsgivare på samma sätt som att fråga om föräldraledighet eller friskvård, säger hon och berättar att den här sorterns mjukare frågor blir allt vanligare, framförallt från yngre sökanden.
När orderingången är låg då? Är det inte sånt här som är det första som ryker?
– Vi är konsulter så det kan komma perioder när det bara är bra att kunna fylla tiden med pro bono. Men absolut, hade vi skänkt pengar hade vi säkert tagit bort det. Så det är en fördel att jobba med pro bono, säger Anna Sundström.
De perioder då företaget har både många kunder och samtidigt sina frivilliga åtaganden kan å andra sidan bli extra stressiga för de anställda.
– Det kan det bli, mentar jag bort det blir inte medarbetarna glada.
Tidigare har kommunikationsbyrån gett av sin tid till Uppsala Stadsmission, bland annat genom att designa och och producera en bok. Efter att medarbetarna önskat att jobba med en större organisation har de just inlett ett nytt samarbete med Hungershjälpen som arbetar för att avskaffa hunger i världen.
Tror du att ni fått uppdrag just på grund av ert CSR-arbete?
– Oj, jag vet faktiskt inte. Det kanske kan bidra till ett beslut, men inte grunda. Det är säkert kompetensen främst, säger Anna Sundström och tillägger
– Men jag vet att våra kunder tittar på hållbarhet och jämställdhet. Det är möjligt att de börjar värdera vårt csr-arbete också.