Uppsalamiljardären och företagaren Bengt Ågerup krävs av Skatteverket på 1,2 miljarder kronor. Nu väljer Ågerup att kommentera kravet.
Som UNT tidigare har rapporterat krävs Bengt Ågerup nu på 1,2 miljarder kronor i skatt och skatteböter. Beslutet från Skatteverket kallas historiens största utlandsfall.
– Vi är 200 utredare i insats "Utlandstransaktioner" som letar efter oredovisade inkomster i utlandet och det här är den största upptaxeringen som har skett inom insatsen, säger Jan Sundman, skatterevisor på Skatteverket.
Utredningen gällande Bengt Ågerups affärer har pågått under flera år. Redan 2013 kunde UNT berätta att Bengt Ågerup skulle skattegranskas och två år senare fattades ett delbeslut i utredningen gällande olika affärer där Ågerup krävdes på 152 miljoner kronor av Skatteverket. Det delbeslutet har överklagats men är ännu inte avgjort.
År 2011 sålde Bengt Ågerups bolag Lyftet Holding aktierna i Uppsalabolaget Q-Med till det schweiziska bolaget Galderma, som driver verksamheten vidare i Uppsala. Dagen innan såldes aktierna i Fikonmynta, som indirekt innefattade Q-Med-aktierna, till ett annat bolag kontrollerat av Bengt Ågerup. Skatteverket har skattemässigt bedömt Bengt Ågerup som direkt ägare till aktierna i Fikonmynta varför han beskattats för vinsten om 2,8 miljarder kronor som nu utgör lejonparten av det slutliga skattebeslutet.
Till tidningen Dagens Industri säger Bengt Ågerup nu att beslutet är ”fullständigt absurt och skamligt”. Han uppger att han de senaste 20 åren varit bosatt i Paris och känner sig ”verkligen trakasserad” över beslutet. Enligt DI kommer Ågerup ta strid mot Skatteverket.
– De kommer inte åt mina pengar. Jag flyttade ut 1996. Det här är en tandlös aktivitet som bara slösar på skattepengar, säger Bengt Ågerup till tidningen.
Han anser anser att han betalat skatt för affären i de länder där han varit bosatt, Frankrike och Schweiz.
Skatteverket anser att Bengt Ågerup under åren 2011-2013 har varit obegränsat skattskyldig i Sverige och haft hemvist i Sverige enligt dubbelbeskattningsavtalen med Frankrike respektive Schweiz.
– Vi menar att det väger över till Sveriges fördel på grund av att Bengt Ågerup haft centrum för sina ekonomiska och personliga levnadsintressen i Sverige. Det handlar bland annat om ägda fastigheter och engagemang i olika företag i Sverige, säger Jan Sundman.
UNT har tidigare kunnat berätta att Ågerup haft en bostad i Uppsala. Ågerup hade fram till i fjol även ett brett ideellt engagemang i Uppsalaklubben Sirius. Skatteverket vill inte kommentera vad som vägt tyngst i bedömningen utan hänvisar till att man gjort en samlad bedömning.
Om Bengt Ågerup, vilket han säger till DI, tar strid mot skattekravet kan en domstolsprocess inledas där domstolen får avgöra om Skatteverket gjort en korrekt bedömning.
UNT har sökt Bengt Ågerup för en kommentar.