Betesskadorna av gäss är stora på vissa åkrar i området och de försök som gjorts att på olika vis skrämma fåglarna därifrån har inte gett något resultat.
Vid besök i området har länsstyrelsen konstaterat att åkern varit kraftigt betad av gäss och att problemen varit återkommande.
– Vi godkänner ett antal skyddsjakter varje år, inte bara i Hjälstaviken även om problemen är koncentrerade dit. Det är problem med betesskador även i Tierp och Östervåla, av tranor, och i Östhammar av svan och tranor, säger Sebastian Olofsson, handläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län.
Den tillåtna jakten i Ekolsund gäller högst 10 sädgäss och 10 vitkindade gäss fram till den 21 april och endast en fågel får skjutas åt gången. Därefter ska skrämseleffekten utvärderas. Förhoppningen är att fåglarna inte ska komma tillbaka till området utan söka föda i exempelvis reservatet.
– Men det är svårt att bedöma var de hamnar istället. Risken finns ju att de tar sig till en annan åker, säger Sebastian Olofsson.
Någon årlig jakttid på sädgås finns inte i Uppsala län då arten är minskande, men jakttider styrs även av vilka arter som är listade enligt EU:s fågel direktiv. Vitkindad gås får skyddsjagas på eget initiativ delar av året, utan tillstånd från lässtyrelsen. Skador efter arter som är jaktbara får man i allmänhet ingen ersättning för.
Beslutet om skyddsjakt tillstyrktes av jägarorganisationerna men avstyrktes av Upplands ornitologiska förening som bland annat ansåg att jakten eventuellt kunde störa fåglar i det närliggande naturreservatet Hjälstaviken.
– Marken ligger utanför reservatet och vår bedömning är att jakten inte innebär någon större inverkan på fåglarna i reservatet då den sker före häckningsperioden. Hade det gällt en senare period hade bedömningen blivit en annat, säger Sebastian Olofsson.