Katte blir testkök för Jällaköttet

Katedralskolan blir först ut med att servera ekologisk mat på råvaror från Jälla. I höst ska skolan börja testlaga kött och baka bröd av Jällamjöl.

Foto: Felicia Andreasson

Ekeby2018-06-20 07:12

I dag serveras kött från Jälla i gymnasiets egen matsal och i systerskolan i Ekeby i Uppsala. Nu är planen att en större del av kommunens kök ska få råvaror från Jälla på sikt.

– Utmaningen är att anpassa det till en stor måltidsorganisation. Vi kommer att börja vid Katedralskolans kök som blir vårt testkök med början i höst, säger Gunilla Meurling som jobbar med ekologisk hållbarhet vid Uppsala kommun.

Hon planerar för hur övergången ska gå till och hur kommunens olika kök ska ta hand om råvarorna från Jälla.

– Vi har tittat på vad Jälla producerar i dag och det är främst nötkött, mjölk och spannmål. Vi kommer att göra tester bland annat när det gäller bakning. Vi har experter på bakning på bageriutbildningen på Ekeby som kan provbaka med mjöl från Jälla, säger Gunilla Meurling.

Kommunen har tidigare anlitat en lantbrukskonsult som har tittat på hur mycket kommunen kan tänkas behöva och hur mycket Jälla kan producera.

– Det är inte tillräckligt mycket för att bli självförsörjande men det har inte heller varit politikernas ambition när de tog beslutet.

Klart är dock att Jällas mjölkproduktion räcker till för hela kommunens konsumtion.

Köttet gör det inte.

– Vi gör av med nötkött från 420 djur och allt det kan Jälla inte leverera i dag. Samtidigt jobbar vi allt mer med vegetariska måltider så det är svårt att avgöra exakt hur mycket som behövs, säger Gunilla Meurling.

Vilka är de stora problemen i en sån här omställning?

– Det kan vara allt möjligt från hur köttet levereras och förpackas till hur vi ska tillaga det. I dag använder vi mycket köttfärs. Nu kommer vi att få flera sorters kött, som stekar och grytbitar. Det gör att vi måste börja laga maträtter utifrån det som finns, säger Gunilla Meurling.

Ett annat problem är att hitta ett lokalt mejeri och en kvarn som kan ta hand om Jällas mjölk och mjöl.

– Det finns få mindre mejerier och kvarnar och det blir det svårt för oss att be de större att särskilja vår del från Jälla till ett rimligt pris, säger Gunilla Meurling.

Malin Holfve som är produktions- och inköpsansvarig vid Måltidsservice, som lagar maten, anser att leveranssäkerheten är viktigast.

Kommunen producerar cirka 34 000 matportioner varje dag vid 175 kommunala kök och ytterligare ett antal boenden.

– Då måste logistiken fungera. Men vi får införa det här pö om pö utifrån vad Jälla kan leverera. Vi har ännu inte börjat planera vad vi ska laga för rätter, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!