Jacob sa upp sig och startade bageri: "Jag är impulsiv"

Efter att under fler år ha arbetat som elektriker sa han upp sig för att satsa på bröd. Nu har Jacob Hedenskog ett eget ekologiskt bageri på Kroksta gården och kallar sig för Jacobbagare.

“Man sätter degar, formar dem och låter de stå i kylen och gotta sig. Sen gräddar man dem dagen efter. Det finns en spänning i att se om de blir bra, hur de doftar och vad smaken blir”, säger Jacob Hedenskog.

“Man sätter degar, formar dem och låter de stå i kylen och gotta sig. Sen gräddar man dem dagen efter. Det finns en spänning i att se om de blir bra, hur de doftar och vad smaken blir”, säger Jacob Hedenskog.

Foto: Hannah Gustafsson

Egenföretagande2021-07-23 21:00

Jacob Hedenskogs intresse för bakning började redan som liten. Men livet ledde honom på andra yrkesvägar – fram till för ett par år sedan. Då tändes en gnista hos honom och han började baka för sig själv. Men det skulle dröja ytterligare några år innan han började sälja brödet.

– Jag gjorde större och större satser hemma, köpte hem jäskorgar och lite större backar. Min syster hade adventsfika med besökare, så jag gjorde lite bröd till dem. Det var första gången jag sålde, säger han.

undefined
För att få ett mönster på bröden använder sig Jacob Hedenskog av ett rakblad.

Till slut hade han nått en punkt där han insåg att han ville prova något nytt i livet. Efter att ha varit föräldraledig gjorde han slag i saken och sa upp sig från sitt jobb som elektriker för att satsa helt på Kroksta gårdsbageri.

– Jag är på något sätt impulsiv. Hade jag funderat över beslutet hade jag nog inte vågat ta steget. Jag hade nästan oförskämt bra lön som elektriker, nu har jag i princip ingen lön alls. Å andra sidan får jag mycket tillbaka, det är därför jag gör det, säger han.

undefined
Jacob Hedenskog bakade ett bröd han hade som favorit när han var liten och var fast i bakandet efter det.

Han började sälja brödet vid vägkanten för ett år sedan. När hösten kom erbjöd sig en granngård i närheten att sälja hans bröd. Vissa hittar Jacobbagare på Reko-ringen medan andra väljer att besöka honom på gården.

– Jag skulle kunna jaga kunder och sälja ännu mer bröd, men jag vill ta det lugnt, speciellt när jag fortfarande är ute efter den ultimata processen. Jag vill ha en konsekvent standard på brödet. Då kan jag också få mer självförtroende. På något sätt blir man bedömd för allt man säljer.

undefined
Jacob Hedenskog älskar bröd så mycket att han utan problem skulle kunna äta det till dagens alla måltider.

I bageriet är sorterna många.

– Jag började med ett ljust surdegsbröd. Det var det enda jag hade när jag stod och sålde vid vägen, men jag gjorde två storlekar så kunderna hade något att välja mellan. Nu har jag lagt till ett rågbröd och ett valnötsbröd. Det jag fightats mest med är croissanter, de har gett mig mycket oro i kroppen. Jag strävar efter att de ska bli ännu fluffigare.

undefined
Brödet innehåller ekologiska produkter så långt det går. "Jag är lite tuktad med att ta hand om naturen och jorden," säger Jacob Hedenskog.

Till hösten hoppas han på att kunna samarbeta med lokala affärer och hitta den ultimata brödprocessen. Målet är att kunna fortsätta arbeta själv, med hjälp av familjen. Även om Jacob Hedenskog har en kockutbildning sedan flera år tillbaka, hoppas han kunna lära sig mer i framtiden. Men än så länge får det vänta. 

– Jag måste vara här och baka, så jag har inte tid med utbildningar just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!