Våga testa suröl

Suröl är en typ av öl som slagit igenom stort de senaste åren. Från att ha gått från en obskyr produkt som galna belgare gjorde görs det numera suröl i alla ölproducerande länder, inte minst i Sverige.

Foto:

Drycktips2017-03-21 09:54

Lindemans Apple #83001, 19.90 kr för 25 cl. Suröl.Inom kategorin suröl är det här bland de snällaste och mest tillgängliga varianterna. Bara ett lätt syrligt inslag som balanseras upp fint med tydliga toner av äpplen och viss sötma. Läskande känsla med låg alkohol, gott att dricka som den är.

Cuvée des Jacobins #10686, 32.90 kr för 33 cl kr. Suröl.Det här är ett bra exempel på den klassiska Belgiska stilen av suröl, röd ale. Tydliga drag från fatlagring och markerad syrlighet ger ölet en vinös känsla med nyanser av körsbär, hallon och balsamvinäger. Passar kraftig mat eller syrliga ostar.

Surpéne #31118, 33.90 kr för 33 cl. Suröl.Tempel Brygghus är ett Uppsalabaserat bryggeri som helt fokuserat på suröl. De gör en mängd varianter, den här är smaksatt med rabarber. Förutom rabarber finns det drag av örter, citrus och äpple. Drick till smakrik mat eller som apertif.

Suröl

Det som gör ölen sur är en variant av bakterier som omvandlar sockret till mjölksyra istället för alkohol. Det är faktiskt samma sorts syrlighet man finner i yoghurt och liknande syrade produkter. Denna process är något man undviker för vanlig öl.

En del suröl smaksätts med olika bär eller frukter vilket ger smak och balans åt det syrliga draget. Även graden av syrlighet varierar stort, det finns allt från öl som påminner om vanlig öl med ett lätt syrligt inslag till riktigt vinägerosande öl som lagrats länge.

Suröl brukar vara en vattendelare, antingen gillar man det eller inte alls. Är det något helt nytt är det nog bäst att prova någon smaksatt variant och undvika de mest extrema.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!