Vinval till kräftor

Undvik viner med fattoner till kräftorna, riesling är valet för dig som inte väljer öl.

Foto:

Dryck2016-09-02 05:00

nu är det säsong för kräftor. Här är tips på öl och vin som funkar bra till den typen av mat. Så här lite senare i säsongen brukar kräftorna ha vuxit till sig vilket ger mer kött för det pilliga jobbet att skala dem. I början är de oftast väl små.

Även om jag har en särskild fäbless för vin så dricker jag helst öl till kräftor, nubbe till är en smaksak, själv hoppar jag över den. Om man envisas med att dricka vin så är ett vitt vin med lite sötma kvar det bästa alternativet. Rieslingviner ligger nära till hands här. All form av fattoner bör undvikas, alltså de där smöriga dragen som kommer sig av att vinet lagrats på ekfat.

Landsort Lager
#1466, 29.40 kr för 50 cl.
Ljust öl.
En, numera, klassiker som alltid håller måttet. Många moderna ljusa öl pumpas upp till max med humle och beska men denna är ganska mild i smaken. Smakrik utan att vara överdriven vilket gör sig bra till skaldjur som kräftor, eller rakt upp och ned.

Riesling Nottage Hill
#16426, 79 kr.
Torrt vitt vin.
Här är en välgjord riesling med bara ett litet uns sötma, knappt att det ens känns. Finstämd karaktär och inte lika syrligt vass som jag tycker alltför många purunga rieslingviner ofta är. Underskattat vin från Australien med fräschör och mycket smak.

Mikkeller Drink'in The Sun#11994, 16.90 kr för 33 cl.
Alkoholfritt öl.
Bland alkoholfria öl sticker danska Mikkeller ut med sin smakrika variant. De har lyckats få mer fyllighet och karaktär än de flesta konkurrenter i sitt alkoholfria öl. En viss beska som man bör tycka om, annars är det bättre att gå på nåt av de stora märkena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!