Beskedet: Dragon Gate byter ägare: "Krävs investeringar"

Det kinainspirerade jättebygget Dragon Gate mellan Tierp och Gävle i Älvkarleby kommun har fått en ny ägare igen. Den nya ägaren vill öppna upp och bredda verksamheten med tankstationer, butiker och försäljning av fritids- och entreprenadfordon.

Dragon Gate har fått ny ägare.

Dragon Gate har fått ny ägare.

Foto: Kjell Sjöberg

Dragon Gate2024-11-28 08:05

Nyheten i korthet

  • Det kinesiska bygget Dragon Gate i Älvkarleby kommun har bytt ägare till Uppsalabaserade Arosslättens fastigheter. De nya ägarna planerar att bredda verksamheten med tankstationer, butiker och försäljning av fritids- och entreprenadfordon.
  • Arosslättens fastigheter ser köpet som strategiskt och har ambitionen att skapa Sveriges bästa rastplats. De planerar även att utveckla oexploaterad mark på området.
  • Älvkarleby kommun välkomnar ägarbytet och ser fram emot att området åter blir livligt. De nya ägarna har även planer på att expandera med sin egen befintliga verksamhet på platsen.

Det är det Uppsalabaserade företaget Arosslättens fastigheter som tar över Dragon Gate från de nuvarande ägarna. 

– Vi är tacksamma och glada över att vi fått möjlighet att förvärva fastigheten i sin helhet av Sisyfosgruppen som vi haft dialog med under en tid, säger Lars-Gunnar Andersson från Arosslättens fastigheter.

undefined
Utsikt från tionde våningen hotellet på Dragon Gate.

UNT når Lars-Gunnar Andersson och kollegan och delägaren Ted Rundquist när de är på plats vid Dragon Gate på torsdagen.

– Vi är här för att skaffa oss en första bild av läget och vad som krävs på olika områden. När den projekteringen är klar så börjar vi med nästa i utvecklingen av området, säger Ted Rundqvist.

Lars-Gunnar Andersson och Ted Rundquist utvecklar tankarna kring köpet och hur de ser på framtiden. De har bland annat planer på tankstation, elbilsladdning, handel och restauranger på området.

undefined
Efter att ha varit till salu en tid så är det nu klart med nya ägare Dragon Gate.

– Vi ser det här som ett strategiskt köp vid E4:an som vilar på tre ben. Dels vill vi utveckla platsen ytterligare till ett attraktivt handelsområde. På området finns också mycket oexploaterad mark som vi ser möjligheter att utveckla. 

– Det tredje benet är att vi har ambitionen att skapa Sveriges bästa rastplats. Redan i dag är det massor med människor som stannar här dagligen för att uppleva platsen. Det vill vi ta vara på och jobba vidare med, säger Ted Rundquist.

När kan vi se en nyöppning av Dragon Gate?

– Det är en fråga som vi får återkomma till. I dag är det lite svårt att säga. Att sätta en tidpunkt när det är klart är svårt att säga. Vi har givetvis ambitioner, men det ska göras i samråd och tillsammans med andra som vi behöver anpassa oss till, säger Ted Rundquist.

undefined
Dragon Gate sommaren 2022

Från Älvkarleby kommun är man nöjd att en ny ägare nu tar över verksamheten.

– Dragon Gate är ett av de främsta landmärkena för Älvkarleby kommun. Det är tråkigt att det varit nedsläckt och nu ser vi fram mot att det blir liv på området igen, säger Eva Cooper, näringslivschef i Älvkarleby kommun.

Hon välkomnar bland annat planen på laddstationer för elbilar på området.

– Laddstrukturen för elbilar är eftersatt i hela norra Uppland och köparen har nu öppnat upp för flera aktörer på det här området på Dragon Gate, förklarar Eva Cooper, näringslivschef i Älvkarleby kommun.

Arosslätten fastigheter har även planer på att expandera med sin egen befintliga verksamhet på platsen, där ingår bland annat företaget Alsike Maskin som marknadsför och säljer fritidsfordon som husbilar och husvagnar liksom entreprenadfordon.

Redan i juni år berättade UNT om att de tidigare ägarna, med bland andra Sisyfosgruppen och Uppsalaentreprenören Thomas Sunesson i spetsen, ville sälja 144 000 kvadratmeter stora Dragon Gate som består av bland annat hotell, butik, restaurang och tempel. Prislappen var då satt till 40 miljoner kronor. 

undefined
Dragon Gate består av flera olika delar som hotell, resstaurang, affärer och museum.

Hösten 2018 köpte Sisyfosgruppen Dragon Gate av den kinesiske ägaren Jongshun Li för 25 miljoner kronor. Det var han som drog i gång projektet 2004. Vad köpeskillingen landat på nu är dock oklart.

På området har det till och från varit verksamhet under årens lopp. Under Sisyfosgruppens regi höll hotellet, med 58 rum, öppet till och från. Även restaurangen och butiken var öppen fram till pandemin lade sig som ett lock över Sverige. Efter pandemin har det inte heller varit någon verksamhet på området.

När det gäller den tio våningar höga hotellbyggnaden i kinesisk stil på platsen så menar Lars-Gunnar Andersson att den är spektakulär och drar till sig ett stort intresse. 

– Få igång hotellet är ett delmål. Först måste vi träffa hantverkare för att lära känna fastigheten så att vi får en bild av vad som måste göras, säger Lars-Gunnar Andersson.

– Byggnation och inredning i hotellet är fascinerade och vi kommer att förvalta och bevara den på något sätt, fliker Ted Rundquist in.

undefined
På området finns ett tempel som bland annat används som en dojo för kampsportsträning.
undefined
Detaljer i hotellet på Dragon Gate.
undefined
I museet på Dragon Gate finns kopior på soldaterna i den terrakottaarme som hittades i Yian i Kina.
Resan från 1986 till nu

1986: Hotell Älvkarleby, som ägs av det kommunala bolaget Östanå fastigheter AB, byggs färdigt. Två år senare går verksamheten i konkurs.

2004: Den kinesiska affärsmannen och myggmedelsmiljonären Jongchun Li tar över anläggningen och namnet Dragon Gate uppdagas. Han satsar cirka 200 miljoner kronor på att skapa ett mini-Kina. 

2008: Öppnas Dragon Gate för allmänheten med en butik och restaurang. Även hotellet byggs klart. Under perioden 2008 till 2018 är dock verksamheten sporadisk på Dragon Gate.

2018: Fastighetsföretaget Sisyfosgruppen köper anläggningen.

2018-21: Under den här perioden hålls butiken och restaurangen öppen. Under de här året hålls även några festivaler inne på den borggård som omgärdar Dragon Gate. I en tempelbyggnad på området byggs en dojo för kampsport där det hålls en del träningsläger. Pandemin sätter dock stopp för all verksamhet 2021.

2023: Nu aviserar Sisyfosgruppen och den grupp med privatpersoner som äger Dragon Gate att de vilja sälja. De förklarar att de utvecklat anläggningen så mycket de kan och nu vill de att någon annan ska ta över.

2024: Sommaren 2024 hör flera intressenter av sig och visar intresse att köpa Dragon Gate. 

2024: Den 28 november blir affären officiellt att Arosslättens fastigheter köper Dragon Gate.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!