Det var på tisdagen som ett ettårigt barn avled i sömnen under en sovstund på en förskola i Uppsala kommun. Personalen gjorde hjärt- och lungräddning när de upptäckte att barnet inte andades, men barnets liv gick inte att rädda. Polisen misstänker inget brott. Dödsorsaken har inte blivit offentlig.
Att fallet väcker mycket känslor och oro syns på sociala medier. Det märks även på Aleris barnspecialistmottagning i Uppsala, som efter händelsen fått en del samtal från oroliga föräldrar.
– Men man ska veta att det är extremt ovanligt att ett barn dör under sådana omständigheter, framför allt om det är ett barn som i övrigt varit helt friskt, säger Fredrik Cederblad som är specialist inom barnmedicin på Aleris och som tidigare besvarat läsarfrågor i UNT.
Vad menas med helt friskt?
– Att det inte finns någon sjukdomsbild så som exempelvis en känd hjärtmissbildning, bristande immunförsvar eller en svår neurologisk sjukdom.
Fredrik Cederblad är noga med att påpeka att han inte vet något om det aktuella fallet, till exempel om det fanns någon sjukdomsbild, utan att han bara kan uttala sig generellt om risken för plötslig död.
Risken för plötslig spädbarnsdöd är som störst i tremånadersåldern, på grund av förändringar i kroppens andningsreglering. Rådet är att spädbarn ska ligga på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd, men från och med sju- åttamånadersåldern är barnet så moget i sin andning att det inte ska spela någon roll.
– I ettårsåldern ska risken för den klassiska spädbarnsdödligheten i princip vara över, säger Fredrik Cederblad.
Det finns några få mycket ovanliga tillstånd som kan ge en plötslig död hos till synes friska barn och vuxna. I så fall sker dödsfallen i regel i sömnen eller vid kraftig ansträngning.
– Men det är en extremt liten fara jämfört med reella faror i vardagen. Det är ju mycket större risk att barnet till exempel dör i trafiken än att det hittas död på förskolan såhär.
Fredrik Cederblad har i kommentarsfält på Facebook sett syrliga kommentarer om förskolepersonalen. Det reagerar han mot.
– Vi vet som sagt inte så mycket i det här fallet, men det är inte förskolepersonalens uppgift att vara intensivvårdspersonal med hjärtövervakning. Det kan vara mycket svårt att se om ett barn som sover andas lätt eller har slutat andas.
Fredrik Cederblad har förståelse för att föräldrar oroas av en sådan här händelse. Vid olyckor och dödsfall samt vid larm, som exempelvis det om höga arsenikhalter i ris för ett par år sedan, märker han att fler av sig till mottagningen.
– Det är ju väldigt lätt att det blir så i dag när det finns så fruktansvärt mycket information från alla håll. Mitt budskap är att man ska lite till sin föräldrainstinkt och titta på barnets allmäntillstånd.
Sedan finns ju inga garantier för något i livet – och det handlar om att hitta ett sätt att förhålla sig till det, säger han.
– Att ha en överdriven oro kring sånt här är inte bra vare sig för en själv eller barnet.