Vildsvinet gick till attack

Vildsvinen blir allt fler i de uppländska skogarna, och våldsamma möten med hund blir allt vanligare. Det fick Björn Smittsarve erfara.

Foto:

Djur2013-02-18 09:04

Klockan är strax efter fyra på eftermiddagen och solen ska snart gå ner över skogen utanför Hallstavik. Björn Smittsarves hundar Atilla och Nasse har under dagen lett jaktlaget till tre fällda vildsvin. Det fjärde befinner sig just nu i Björns Smittsarves sikte. Han klämmer in avtryckaren. Galten faller tungt till marken.
– Vi skulle ha avbrutit jakten efter den fjärde grisen. Men skottet får en flock vildsvin i närheten att fly och Nasse sätter av efter dem. Snart hör jag hur Nasse skäller för att signalera att han hittat en gris. Jag rör mig ditåt men hinner inte långt innan jag hör hur Nasse smärtsamt tjuter till, säger Björn Smittsarve.

Suggan har sprungit ifrån Nasse men vänder plötsligt om och går till anfall. Utmattad av dagens jakt hinner Nasse inte undan och suggans massiva kropp och betliknande tänder slår in i hundens bröst.
– När jag till sist hittar Nasse förstår jag på en gång att han är skadad. Jag tar honom i min famn och bär bort honom till ett lammskinn som jag har i bilen. Jag behöver inte mer än titta på skadan i bröstet för att förstå att det är illa, säger Björn Smittsarve.

De far i ilfart till djursjukhuset i Danderyd. Där får Björn Smittsarve veta att Nasse har en punkterad lunga. Skadan är allvarlig, men han kommer att klara sig. För många hundar har möten med vildsvin dödlig utgång.

Universitetsdjursjukhuset i Uppsala får årligen in ett 30-tal hundar som skadats av vildsvin. Det är den överlägset vanligaste viltrelaterade skadan på hundar, berättar chefsveterinär Jennifer Strandman.
– Det är främst jakthundar som skadas, de kan få bestående men och i vissa fall är det så illa att hunden måste avlivas. Att sällskapshundar anfalls är sällsynt, men det har hänt att en sällskapshund av misstag stört vildsvinen och blivit rammad, säger Jennifer Strandman.

Christer Pettersson är vildsvinsexpert på Naturvårdsverket och berättar att trots en kraftig avskjutning på nästan 60 000 vildsvin om året så ökar stammen.
– Då vildsvinen är skygga och nattaktiva djur är det svårt att säga hur många det finns i Sverige i dag. Det mesta tyder på att stammen uppgår till mellan 150 000 till 200 000 individer. Hur många som finns i Uppland är svårt att säga, men på sina håll är stammen stark, säger Christer Pettersson.

För den orolige går det att ta reda på i vilka skogar som vildsvinen finns och helt enkelt undvika dessa. Mot vildsvinets betar finns särskilda skyddsvästar för hundar, något som många jägare använder. Men Christer Pettersson menar att det absolut viktigaste för att förhindra att din hund skadas är något annat.
– Lydnad! Som hundägare måste du kunna kalla tillbaka din hund om den far efter något vilt i skogen. Det här gäller inte bara jakthundar utan även sällskapshundar som har jakt eller vallningsegenskaper. Om du har bra kontroll över hunden behöver du inte oroa dig för vildsvinen, säger Christer Pettersson.

VILDSVIN I SVERIGE

Vildsvinet utrotades i Sverige på 1700-talet. Under 1900-talet smet vildsvin från jakthägn och började återetableras. 1987 fick vildsvinet status som en del av den svenska faunan.

Vildsvinen kan bli uppemot 100 cm i mankhöjd. Galten kan väga uppemot 225 kg och suggan 140 kg.

Vildsvinen finns i Sverige söder om Dalälven. Det finns mellan 150 000 och 200 000 vildsvin i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!