– Brun hundfästing är väldigt svår att bli av med. Det krävs sanering av möbler, mattor, väggar, golv och tak och inte ens då är det säkert att den försvinner, säger Ulrika Forshäll, laboratorieveterinär på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.
Hon berättar om en kvinna som rest till Medelhavsområdet med sin hund. Hunden bar på brun hundfästing när de kom hem till Sverige, men det dröjde innan det upptäcktes. Och då hade fästingarna, som var och en kan lägga upp till 4 000 ägg, hunnit föröka sig med råge i kvinnans hem. När hon lyfte på sängkappor, gardiner och tavlor ramlade drösvis med fästingar ned.
Men det är förstås inte bara bostaden som invaderas. Hundars hud och päls blir helt översållad av parasiterna. De sitter i klasar på hunden, mest i ögonen och mellan tårna och sprider flera allvarliga fästingburna sjukdomar.
De vanligaste är infektionssjukdomen babesios, samt fästingfeber. Bägge sjukdomarna ger blodbrist, feber, ledinflammation och rörelsestörningar. En annan sjukdom, hepatozoonos, leder till lever- och njurskador, brist på röda blodkroppar och lunginflammation. Även om sjukdomarna går att behandla, blir inte hundarna botade för gott – om de ens överlever.
En hundägare som vet hur det är när både hundar och hus invaderas av den bruna hundfästingen, berättar för UNT om sina erfarenheter. Hon vill vara anonym och känner både skam och äckel inför vad hon gått igenom.
– Fästingarna var bara larver och kryllade på mina tre hundar när jag upptäckte dem förra sommaren. De fanns i mina barns gosedjur, bland leksaker, i mattor, ja, överallt.
Hon vet fortfarande inte hur fästingarna kunde angripa hennes hundar eftersom hon inte hade rest med dem utomlands. Hon tror att fästingen kan ha funnits på henne efter att hon varit i Frankrike och Florida och hoppat vidare till hundarna. Eller så kan hundarna ha blivit smittade hos en hundfrisör i Sverige.
– Det tog över ett år av upprepade saneringar och hundarna fick gå till veterinären för att bli duschade med ett läkemedel i sprayform för att bli av med dem, säger hon.
Sedan 2004 behövs inga tillstånd för att föra in hundar från andra EU-länder till Sverige, och ingen karantän så länge de är vaccinerade, ID-märkta och avmaskade.
Ulrika Forshäll befarar att brun hundfästing kommer att öka i Sverige eftersom det blivit vanligare att resa med hund ner till kontinenten. Fästingen stortrivs i vårt svenska inomhusklimat och kan överleva inomhus i flera år. Den förökar sig som mest när det är runt 20 grader varmt. På sommaren sprider den sig utomhus mellan hundar. Den är dock ingen större fara för katt och människor även om de kan finnas på oss och katter.
– De svenska införselkraven innebär att djurägare får bära allt ansvar. Många ledsna hundägare upptäcker fästningen för sent, säger Ulrika Forshäll.
SVA har inga uppgifter om hur många hundar som dött på grund av hundfästingen och hur vanlig parasiten är i Sverige men Ulrika Forshäll tror att mörkertalet är stort.
– Alla fall kommer inte till vår kännedom, eftersom veterinärer inte har rapporteringsplikt för fästingburna sjukdomar. Men jag vet att vi på SVA har haft ett flera fall av inrapporterade hundfästingar det senaste året.
I Sverige finns det ett 20-tal inhemska fästingsorter. Dessa fästingar kan sprida Borrelia, TBE och fästingfeber till hund. Att vanliga fästingar gillar att suga blod på hundar känner Fido väl till. Men vad han inte vet, är att han även riskerar att drabbas av den bruna hundfästingen. Den har kommit till Sverige på senare tid sedan kravet på karantän togs bort. Det gäller att husse och matte ser upp så att inte hunden får farliga fästingar på utlandsresan.
Varning för den nya hundfästingen
Brun hundfästing är inte att leka med. Den som reser med hunden till sydliga trakter i Europa ska se upp. Följer parasiten med hem till Sverige förökar den sig rekordsnabbt i din bostad. Hundens liv är också i fara.
Foto: V. RICHARD HARO
* För hundar som ska resa in till Sverige från EU-området krävs ID-märkning, rabiesvaccination och antikroppskontroll samt avmaskning mot dvärgbandmask. Hundarna ska ha ett hundpass där alla uppgifter om hunden ska vara ifyllda av veterinär.
* Hundar kan behandlas förebyggande med läkemedel som ger ett gott skydd mot fästingangrepp. Men under resan bör också hundens päls och hud kontrolleras varje dag så att eventuella fästingar snabbt kan plockas bort från hunden. Kontakta veterinär för råd och behandling innan resan.
* Kom ihåg att de svenska införselkraven inte skyddar din hund från att bli smittad av allvarliga sjukdomar. Ansvaret för skyddsåtgärder vilar helt på dig som djurägare.
Andra smittsamma hundsjukdomar i Europa:
* Rabies. Sprids via bett.
* Falsk rabies Sprids med rått kött.
* Dvärgbandmask. Sprids via avföring.
* Parasitsjukdomen leishmanios. Sprids med sandmyggor.
* Infektionssjukdomen hjärtmask. Sprids med myggor.
* Infektionssjukdomen fransk hjärtmask. Sprids med sniglar och paddor.
* Bakteriesjukdomen Leptospiros. Sprids med urin och vatten.
* Infektionssjukdomen Brucellos. Sprids via parning, med aborterade valpar eller flytningar från en smittad tik.
* Tuberkulos. Sprids med opastöriserade mjölkprodukter.
* Salmonella. Sprids med mat.
Källa: SVA
Den bruna hundfästingen har tre utvecklingsstadier: larv, nymf och vuxen. I alla stadierna suger fästingen blod från hund. Speciellt för den bruna hundfästingen är att den mellan stadierna gömmer sig bakom lister, i möbler och i väggspringor i bostäder.
Härstammar från Nordafrika men har spridit sig med hundar runt hela världen.
Finns på hundar, i hundkennlar, i hus, ibland på vilt men sällan på människor.
lDet är svårt att utrota fästingarna i en bostad, omsorgsfull sanering med insektsmedel krävs.
Kan leva upp till 18 månader utan blod. En hund får ofta smittan om den vistas i utrymmen där det finns fästingar.
lSom larv eller nymf sitter den i hundens öron eller mellan tårna. Samma hund kan ha ett sort antal fästingar i olika utvecklingstadier.
Källa: Finska Livsmedelssäkerhetsverket; Thomas Jaenson, Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala universitet; Florida Medical Entomology Laboratory; Rentokil; Evira.
Skydda hunden på resan
För hundar som ska resa in till Sverige från EU-området krävs ID-märkning, rabiesvaccination och antikroppskontroll samt avmaskning mot dvärgbandmask. Hundarna ska ha ett hundpass där alla uppgifter om hunden ska vara ifyllda av veterinär.
Hundar kan behandlas förebyggande med läkemedel som ger ett gott skydd mot fästingangrepp. Men under resan bör också hundens päls och hud kontrolleras varje dag så att eventuella fästingar snabbt kan plockas bort från hunden. Kontakta veterinär för råd och behandling innan resan.
Kom ihåg att de svenska införselkraven inte skyddar din hund från att bli smittad av allvarliga sjukdomar. Ansvaret för skyddsåtgärder vilar helt på dig som djurägare.
Andra smittsamma hundsjukdomar i Europa:
Rabies. Sprids via bett.
Falsk rabies. Sprids med rått kött.
Dvärgbandmask. Sprids via avföring.
Parasitsjukdomen leishmanios. Sprids med sandmyggor.
Infektionssjukdomen hjärtmask. Sprids med myggor.
Infektionssjukdomen fransk hjärtmask. Sprids med sniglar och paddor.
Bakteriesjukdomen Leptospiros. Sprids med urin och vatten.
Infektionssjukdomen Brucellos. Sprids via parning, med aborterade valpar eller flytningar från en smittad tik.
* Tuberkulos. Sprids med opastöriserade mjölkprodukter.
* Salmonella. Sprids med mat.
Källa: SVA