Studsande charmtroll

Han gör 1,20 i längd, 60 centimeter i höjd. Kaninen Nixon tävlar i hoppning.- Det svåra är inte att få kaninen att hoppa. Det svåra är att få dem att gå mellan hindren, säger matte Jessica Gustafsson.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Djur2010-06-21 08:56

Motorvägen brummar i bakgrunden, koltrasten sjunger i träden. På en liten gräsplätt i Hallunda strax söder om Stockholm står tre hinder. Liljekonvaljens Night Rider, även kallad Nixon tvättar sig om nosen och gör sig beredd.
Kaninhoppning är inte helt olik hästhoppning. En hinderbana sätts upp med olika svårighetsgrad. Man har två minuter på sig att klara av banan. Olika svårighetgrad i olika klasser (se nedan). Precis som i hästhoppning gäller det att ta sig igenom på snabbast möjliga tid med så få nedslag som möjligt.

- Det svåra är inte att få kaninen att hoppa. Men att få dem att gå mellan hindren är en riktig utmaning. Det är inte helt ovanligt att de tvärnitar, säger Jessica Gustafsson som tävlat med sina kaniner sedan fem år tillbaka.
Det var på en stor tävling för på Sollentunamässan som hon såg kaniner hoppa för första gången. En dag ska jag också stå där tänkte hon. Sagt och gjort. Nu röner hon stora framgångar med Nixon. Och föder upp kaniner. En del blir framtida hoppare.

Första gången de ställs inför ett hinder puttar Jessica lite lätt i kaninens rumpa. Om de inte hoppar lyfter hon dem över hindret.
Men så mycket mer träning blir det faktiskt inte.
- Det viktiga är att kaninen tycker att det är roligt, man ska inte trötta ut den genom att träna för mycket.
Kaniner som tävlar hålls alltid i ett koppel, kaninen har sele på sig.
Runt den lilla gräsplätten samlas nyfikna åskådare. Vuxna och barn.

Kaniner tävlar också i höjdhopp och i längdhopp. Nixon gör 1,20 på längden, 60 centimeter på höjden.
- Det bästa med att tävla är att kaninen får bra styrketräning och håller sig frisk. Och det är roligt att göra något ihop med kaninen, mer än att bara gosa.
Jessica tar Nixon under magen. Han är en praktfull kanin. Pappa är tamhare, mamma hermelin. Den vanligaste rasen har fram tills nu varit dvärgvädur, men det blir allt vanligare med blandras, där mamman eller pappan är tamhare.
- Då får de temperament. Och det är bra, säger Jessica och sätter ner Nixon i de nyklippta gräset. Precis framför ett hinder.
Nixon lyfter huvudet. Skuttar fram, tar ett rejält hopp över första, sträcker ut kroppen och blir överraskande lång. Över andra och det tredje. Felfritt.
 

Kaninhoppning

Villkor
+ Kaninen måste vara minst 4 månader för att få delta i bantävling. För att tävla i höjdhopp eller längdhopp är åldersgränsen 8 månader.
+ Alla typer av kaniner kan delta. För att kaninen ska få delta i de svårare klasserna (elit, svår, höjdhopp, längdhopp) måste den vara registrerad inom Sveriges Kaninhoppares Riksförbund.
+ I de enklare tävlingsklasserna (lätt, medel) kan kaninen tävla utan att vara registrerad.
+ Att registrera kaninen kostar 20 kronor. Gör det via din lokala klubb. (TT Spektra)

Klasser
Lätt klass - Minst 8-10 hinder med maxhöjd 30 cm, minsta avstånd mellan hinder är 2,50 meter.
Medelsvår klass - Minst 10-12 hinder med maxhöjd 38 cm, minsta avstånd mellan hinder är 2,50 meter.
Svår klass - Minst 10-14 hinder med maxhöjd 45 cm, minsta avstånd mellan hinder är 2,50 meter, vattengrav är obligatorisk.
Elitklass - Minst 12-16 hinder med maxhöjd 50 cm, minsta avstånd mellan hinder är 2,50 meter, vattengrav är obligatorisk. (TT Spektra)

Olika typer av banor
Rak bana
Hindrena ligger på en rak linje. Rak bana finns i lätt klass, medelsvår klass, svår klass och elitklass.
Krokig bana
Innebär att kaninen ska kunna vända och ta hindrena i en viss ordning. Krokig bana finns i lätt klass, medelsvår klass, svår klass och elitklass.
Längdhopp
Kaninen får tre försök på varje längd.
Höjdhopp
Kaninen får tre försök på varje höjd.
Poänghoppning
I poänghoppning sätter man tio hinder i en cirkel. Kaninen får hoppa runt i en minut och får en poäng för varje klarat hinder. Flest poäng vinner.
Figurhoppning
Banan kan se ut som ett S eller U eller annat.
Duellhoppning
Två parallella banor ställs upp med identiska hinder. Två kaniner hoppar samtidigt.
Slalomhoppning
Hinder sätts upp sida vid sida så att kaninen måste hoppa i slalom. Cirka 1 meter mellan hindrena.
Terränghoppning
Hinder sätts upp på kuperad mark. Hinder i olika höjd och av olika slag förekommer. Ofta är en terrängbana längre än i vanlig banhoppning.
Veteranhoppning
Kaninhoppning för kaniner över 5 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!