Vanligtvis är det tillåtet att ha 6-8 hönor i sin trädgård. Restriktioner finns, i vissa kommuner behöver man ansöka om tillstånd och det ska sägas med en gång: Det kan också vara en bra idé att prata med grannar innan (i bland kräver också kommunen grannars medgivande).
En höna kan värpa 5-6 ägg i veckan. Att ha höns i trägården kan således mer än väl täcka hushållets äggbehov. Utrymme såväl inomhus som utomhus bör vara minst en halv kvadratmeter per höna (mer utomhus). Inomhus ska det vara torrt och dragfritt. Hönor klarar kyla relativt bra, men av praktiska skäl får det såklart inte bli minusgrader. Då fryser både ägg och vatten.
Skapar trivsel
Inredningen i ett hönshus ska bestå av värpreden där hönsen kan lägga sina ägg, och sittpinnar. Ett värprede per tre-fyra höns räcker. Lägg lite halm i botten, se gärna till att det finns skydd ovanför redet så att hönan känner sig trygg. En låda på högkant fungerar utmärkt. En gång i veckan är det lämpligt att göra rent i hönshuset.
Peter Engelfeldt har sex hönor i trädgården och bor i Norrby, söder om Stockholm. Varje dag plockar han fyra ägg ur redena.
- Höns skapar trivsel, det enda man nog ska tänka över är att de kan förstöra en del i trägården. Odlarambitioner får man ge upp. Hönor älskar att sprätta, säger han.
Kan gå fritt
Höns mår bra av att få vara ute och kan gå lösa i trädgården. Enligt Peter Engelfeldt kan man till och med lära dem var de får vara.
- Man kan hyscha dem om de sprätter på fel ställen, säger han.
Om hönorna går fritt i trädgården bör det dock ske under uppsikt. Är de i inhägnad uteplats räcker det att de tittas till någon gång om dagen. Uteplatsen ska vara konstruerad så att inga objudna gäster kan gräva sig in, såsom rävar och mårddjur till exempel. Gården ska också ha ett tak av nät för att skydda mot rovfåglar.
Älskar spagetti
Hönor är allätare, men de älskar säd, särskilt vete. Ekologiskt färdigfoder finns att köpa, då ingår alla näringsämnen som en höna behöver. Hönor som går ute hittar en hel del mat själva. Grönt, insekter och småkryp. Matrester, särskilt spagetti, uppskattas av höns. De måste ha fri tillgång till snäckskal eller kalksten, för att äggskalen ska bli hårda.
Vill det sig väl kan varje höna värpa upp till 300 ägg om året. Då kan det till och med bli över till grannarna.
Vitt eller brunt ägg?
Om skalet är vitt eller brunt beror på hönsrasen. Bruna höns värper oftast bruna ägg, vita höns värper vita ägg. Variationer i färgen kan förekomma. Färgen har ingen betydelse varken på näringsinnehåll, smak eller kvalitet.
Inne i ägget kan det förekomma små brunaktiga fläckar. Detta är protein-, mineral- eller pigmentfläckar som är helt ofarliga.
Hönornas hackordning
Höns rangordnar sig. Man brukar prata om hackordning. Höna A äter först, och kör undan höna B och C och så vidare. Höna B får ge vika för höna A men är ranghögre än höna C och D. Så håller det på, tills man kommer till sista hönan som är underlägsen alla andra. Detta gör att man inte kan blanda ihop höns hur som helst. Att sätta in en ensam höna till en hönsflock kan faktiskt sluta med att den blir ihjälstressad. Det går att undvika genom att förändra miljön så kraftigt att alla hönor distraheras och mer eller mindre glömmer bort den nya. Man kan till exempel ta ut fodertrågen och sittstängerna, eller sätta in några lådor eller liknande så att den nya kan gömma sig i början. Att sätta in en höna på kvällen är också bättre än på morgonen.
Spa för höns
Höns älskar att bada i sand. Både för att vårda sina fjädrar och för njutning. Förse dem gärna med en liten låda med finkornig sand.