Så klarar djuren vintern

Djur som bor i naturen har utvecklats eller hittat knep så att de klarar kalla vintrar. Våra husdjur kan däremot behöva lite hjälp. En del behöver man pälsa på.

Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Djur2010-11-29 09:00

Isbjörnen har ett sju centimeter tjockt fettlager under huden och dubbla pälslager. Kejsarpingviner trivs där det kan vara 80 grader kallt. Men hur är det med djuren på våra egna breddgrader? Ekorrar bygger varma bon intill trädstammar. Hästar klarar kyla ganska bra, om de får äta extra mycket.

Hundar och katter däremot behöver vi ta hand om extra mycket då temperaturen sjunker.
- Man bör absolut vara vaksam på sina husdjur då det blir vinter. Jag tog emot en katt en gång som förfrusit sina öron då den suttit för länge i ett öppet fönster. Det är heller inte ovanligt att hanhundar som sitter för länge på kall mark kan få förfrysningsskador på pungen. Särskilt uppmärksam behöver man vara på korthåriga hundar som är vana vid inomhustemperaturer. Sätt på dem ett täcke när det blir kallt, säger veterinär Lennart Granström.

Vid stark kyla hämmas blodcirkulationen i vissa kroppsdelar och hundar kan drabbas av köldkramp.
- De kan ha svårt att stödja på tassarna och hoppar på tre ben. Se till att få in dem i värmen snabbt, säger Lennart Granström.
Hundar som drabbats av köldskador bör föras till veterinär.

FAKTA: Så klarar husdjuren vintern

Hundar
Korthåriga hundar bör förses med täcke, små hundar fryser ofta mer än stora. Hundar med lång päls kan däremot drabbas av isbildningar mellan trampdynorna. Förebyggs genom att klippa håret mellan trampdynorna. Lämna absolut inte hunden bunden utanför en affär, eller i en bil. Stå heller inte stilla för länge. För hundar som tränas i sträng kyla är det viktigt att värma upp med minst tio minuters rask promenad. Avsluta träningspass med tio minuters promenad i lugnt tempo och stretcha ordentligt efteråt.

Katter
Katter är värmeälskande djur och en del vill inte ens gå ut på vintern. Många letar gärna upp värmen, exempelvis stallkatter som ligger på hästryggarna och värmer sig och katter som ligger i stekheta fönster och solar sig. En katt med dåligt skött päls med tovor och smuts har betydligt sämre skydd för kyla, väder och vind. Därför bör man klippa en tovig kattpäls även om det råkar vara vinter. En katt ska alltid ha möjlighet att kunna gå in i värmen.

Hästar
Hästar klarar kyla ganska bra, temperaturer ner mot 5 grader brukar inte innebära några särskilda åtgärder. För hästar är kombinationen foder och skydd det viktigaste. Fodrets energimängd är avgörande för hur de klarar kyla, liksom egen förmåga att inte "släppa ut" värme från kroppen. Värmeförlusterna kan minskas genom att hästen söker skydd eller ändrar kroppsställning. Man kan också lägga ett täcke på dem. Hästar värms också genom att stå nära varandra. Att äta sig fet under sommaren ger även det ett bra skydd, eftersom fett isolerar.

Glöm inte reflexer´
Sätt en reflexsele på din hund eller katt, eller en lampa, eller blinkande halsband. Tänk på att ditt djur är en förlängning av dig själv som sällan syns då det är riktigt mörkt, även om du själv har reflex. Till hästar finns reflexer att sätta på stigbyglar, svans eller som hela täcken, men också reflexvästar till ryttare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!