Susanne Hellman Holmström, expert på katters beteenden, säger att man först bör ta hänsyn till vilken typ av katt man har.
– Man kan säga att det finns två typer av katter. Dels den som naturen har format, som har stort behov av ett revir där den kan känna sig trygg. Den andra sorten är oftast den som vi människor avlat fram på beteenden som ofta är mer hundlika.
Den senare kattypen är det sällan några problem med att ta med på resan, den andra mår bäst av att placeras på ett kattpensionat.
– En del låter katten vara kvar hemma med någon som kommer och ger den mat. Men dessa katter är vanedjur och kan må riktigt dåligt av att det plötsligt stiger in en främling i deras hem, säger Susanne Hellman Holmström.
För dem som måste ta med sig katten på resan finns en del knep att ta till. Ett är att köpa feromoner som säljs på apoteken, hos veterinärer och i olika djuraffärer. Det är ett doftämne som är syntetiskt framställt utifrån katternas eget ansiktsferomon och som verkar lugnande på katten.
– Det har forskats en hel del på det här. Det man vet är att feromonet går upp i nosen på katten och in i en hålighet som kallas Jacobsons organ, varifrån en signal går vidare till hjärnan. Signalen når det limbiska känslosystemet som påverkar sinnesstämningen och beteendet, förklarar Susanne Hellman Holmström.
Genom att spreja i buren, i bilen och på det nya stället hjälper man katten att slappna av.
Andra nödvändiga åtgärder är att skaffa en ordentlig bur, kanske en sele och ett koppel. Något att ha vatten i och om du ska resa långt en toalett för katten.
– Den som har en katt som inte brukar sitta i bur bör låta den vänja sig vid buren. Många katter tycker om att sitta i sin bur, men se till att täcka sidorna om det är en gallerbur. Katter ogillar full insyn.
Ett annat bra råd är att motionera katten lite innan, och försöka få den att gå på toaletten. Har katten en låda kan det räcka med att släppa in den dit. Inte sällan passar den på att göra sina behov då.
Ge den heller ingen mat innan resan eftersom den kan börja må illa och kräkas. Det finns särskilda åksjukepiller för katter, men det är ingen idé om katten är nervös. Då fungerar feromonerna bättre, understryker Susanne Hellman Holmström.