Så blir problemkatten snäll igen

Det talas en del om problemhundar, mer sällan om problemkatter. Men de finns. Och precis som med hundarna går det oftast att lösa problemen, om man väl hittar orsaken.

Foto: Shutterstock

Djur2011-08-09 10:59

Ändrar en katt plötsligt beteende kan det vara bra att först göra en hälsoundersökning hos veterinär, för att utesluta att katten är sjuk. Kvarstår problemen beror det oftast på att vi inte riktigt förstår kattens normala beteende.
Ett av de vanligaste problemen är att katten inte kissar där den ska.
– Det kan vara så enkelt som att det är för många katter på en och samma låda, eller att lådan är för grisig. En katt väljer noga ut var den ska kissa. Om den kissar i hallen kan det bero på att den känner en annan katts doft på utsidan av ytterdörren och markerar revir. Om det är en okastrerad honkatt som ska löpa, kan den genom att kissa sända meddelande till hankatter, säger kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman Holmström.

Det är inte helt ovanligt att man ”blir med katt”, det vill säga tar hand om någons katt, i stället för att planera att skaffa en.
Bakom många problem kan det alltså ligga okunskap. Viktigt att känna till är att katter från början är ökendjur. De är vana att ha en hel öken att kissa i.
– Ge dem så mycket öken som möjligt, har man en katt bör den ha minst två lådor. Och sanden ska vara ökenlik, väldigt mjuk. Den ska absorbera urinen så att den nästan blir som en liten kaka.
Att okastrerade hankatter kissar inne kan däremot bara lösas genom kastrering.
Vissa katter klöser på både möbler och väggar, trots att de har klösbräda. Det kan bero på att klösbrädan står för ostadigt,
eller att den är för kort. En tumregel är att den ska vara längre än katten själv. Men somliga katter klöser sönder möblerna ändå.
– Det kan bero på att den lärt sig att om den klöser där den inte ska får den uppmärksamhet av matte eller husse. Det händer något! Vi får inte glömma att katternas största behov är att få jaga. Leken kan ersätta detta. Den vill helt enkelt få i gång sin ägare för att stilla sina naturliga behov.

Samma orsak kan ligga bakom problemet att katten väcker sin ägare om natten.
– Den kan vara uttråkad och vill ha något att göra. En del ger då katten mat, och vips har man lärt katten att det ger utdelning att väcka husse eller matte om natten.
 

FAKTA
Lek löser många problem
- Om du är borta hela dagen, ställ ut små matskålar här och där så katten får leta efter maten och har något att göra.
- Ha bestämda lektider. På kvällen före maten är bra, eftersom katten i sin naturliga miljö först måste trötta ut sig genom att jaga.
- Ibland attackerar katten din hand vid lek. Avled då med en leksak. Vänd inte katten på rygg och gosa på magen, det är ett bra sätt att framkalla aggressivitet. 

Lästips: Din katts beteende, av Susanne Hellman Holmström (Ica bokförlag)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!