Rasen avgör inte hundens personlighet
En del hundar är mer lekfulla, rädda eller aggressiva än andra. Det är lätt att tro att det är rasen som avgör hundens kynne. Men det stämmer inte. Personligheten är rasöverskridande och ligger i hundens gener.
En hund är ingen ras, det är en individ som tillhör en ras. Är man ute efter en viss personlighet kan man hitta den i nästan vilken ras som helst, säger Kenth Svartberg som doktorerat på hundars personlighet, här omgiven av sina egna hundar.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- Ibland kan skillnaderna i hundars personlighet inom en viss ras vara större än mellan olika hundraser, säger etologen Kenth Svartberg, som forskat om hundars beteende och skrivit en doktorsavhandling om hundars personlighet.
Själv har han fem hundar från tre olika raser hemma på gården i Alunda, nordost om Uppsala: tre bordercollies, en trollare och en australisk kelpie, som han och hans fru tävlar och tränar med.
För att hitta en hund som passar ens egen livsföring tycker Kenth Svartberg att man inte ska stirra sig blind på rasen.
Först ska man ställa sig frågan om man vill ha en liten eller stor hund. Sen ska man vara öppen för flera olika raser och skaffa sig information genom att åka runt till uppfödare och gå på hundutställningar.
För att förutspå en hundvalps framtida beteende bör man även ta reda på så mycket som möjligt om föräldrar, tidigare avkommor och syskon.
- En valp föds med en uppsättning gener som påverkar beteendet, oavsett ras. Tiden i mammas mage och första tiden hos uppfödaren är också faktorer som spelar in. Är mamman stressad under sin graviditet påverkas exempelvis valparna negativt i magen, säger Kenth Svartberg.
Är man ute efter en viss personlighet kan man hitta den i många olika raser. Det kan vara stora skillnader inom rasen eftersom varje individ föds med en genetisk förutsättning att utveckla ett visst beteende.
Kenth Svartberg har studerat personlighetsdrag hos hundar särskilt tittat på följande egenskaper:
Lekfullhet: stort intresse leka med leksaker. Motsatsen: lågt intresse att leka med leksaker.
Nyfikenhet: inställning till nya erfarenheter, fantasi, kreativitet, inlärningsförmåga. Motsatsen: rigid, motspänstig, ointresserad av att lära sig nya saker.
Socialitet: utåtriktad, livlig, aktiv. Motsatsen: lugn, sävlig, tillbakadragen.
Aggressivitet: ovilja eller oförmåga att anpassa sig till nya situationer, fientlighet, motsträvighet. Motsatsen: medgörlighet, god social kompetens, god samarbetsförmåga, pålitlighet.
Vissa hundar har lättare att bete sig aggressivt eller visa rädsla för att deras genuppsättning ser ut på ett visst sätt. Vet man om det här kan man låta sin hund leva i en miljö där den inte behöver ta fram den här sidan. Hundägare kan också träna en hund som lätt blir aggressiv till ett bättre beteende. Men det kan vara svårt att helt jobba bort medfödda personlighetsdrag.
- Precis som hos oss människor finns anlagen för att utveckla sin speciella personlighet redan från början. Vissa hundar föds med en viss skörhet som lättare gör dem mer ängsliga och neurotiska, oavsett ras. Och köper du en livlig valp kommer den troligtvis att fortsätta vara busig och lekfull livet ut, säger Kenth Svartberg.
Rasklubbarna och uppfödare kan genom medveten avel förändra framtida hundars personlighet. I det arbetet kan man använda sig av ett beteendetest som kallas MH - Mentalbeskrivning Hund. Beteendetestet administreras av Svenska brukshundsklubben och görs på hundar som är minst ett år gamla.
Kenth Svartberg har i sin doktorsavhandling undersökt personligheten hos hundar. I ett antal studier fick hundarna göra ett beteendetest ("Mentalbeskrivning Hund, MH") som Svenska Brukshundsklubben använder. Testet beskriver beteendereaktioner hos hunden i olika testsituationer. Cirka 40 000 hundar av 170 raser har hittills testats. Bland annat får hunden hälsa på och leka med en främmande person, uppleva en hastigt uppdykande overall framför nosen och stifta bekantskap med sakta närmande spöken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!