Ragdoll en ny raskattfavorit

Ragdoll är den snabbast växande raskatten i Sverige och väldigt speciell. Lyfter man upp den slappnar den av i alla muskler och ligger lealös i famnen som en trasdocka.

Marica Rostedt tycker att hon funnit den perfekta innekatten.

Marica Rostedt tycker att hon funnit den perfekta innekatten.

Foto: Rolf Hamilton

Djur2009-01-26 09:01
Marica Rostedt i Uppsala har två ragdolls. Hon tycker att hon funnit den perfekta innekatten.
Ragdoll har utkonkurrerat norsk skogkatt som i många år legat i topp och är numera den vanligaste kattrasen i Sverige.
Inte så konstigt, tycker Marica Rostedt, som äger två honor.
Hon har i sina två silkeslena pälsbollar hittat en tillgiven sällskapskatt.
- De är väldigt sympatiska och vackra. Det var framför allt utseendet och lugnet jag fastnade för och att den trivs inne, eftersom jag bor i lägenhet, säger Marica Rostedt, som också har bondkatten Klyftan i sin ägo.

När vi kommer på besök kikar Alva och Sockan nyfiket fram.
Alva, 2,5 år vars fullständiga nämn är Little Sweeties Alva, dröjer kvar i hallen och betraktar oss med sina stora blå ögon.
Cotyledons Epicure, 5,5 år, som till vardags kallas Sockan, försvinner dock snabbt in under soffan i vardagsrummet.
Marica Rostedt förklarar att Alva är störst, hon väger sex kilo och är den sällskapliga typen. Sockan, som är lite mindre behöver tid på sig för att bekanta sig med nya ansikten.
- Sockan har också lite svårare för att slappna av när man lyfter upp henne, säger hon och tar upp Alva i famnen.
Som vore hon nedsövd kan Marica Rostedt nu dra ut Alvas kropp så att hon ligger helt raklång. Framtassarna, med hårtofsar mellan tassarna, är stora som på en lokatt och hänger nonchalant mot golvet och dinglar.

Ragdolls ser väldigt godmodiga ut och är också lugna till sättet. Experter på denna ras menar att den passar utmärkt i barnfamiljer och tillsammans med andra djur. Det sägs att den inte kan känna smärta, eftersom den sällan visar tecken på det. Fast det är bara en skröna, enligt uppfödarna.
Ett annat av kattens kännetecken är att den är sällskaplig och busig. Ensam vill den alltså inte vara och därför är det bra att ha två om man är borta mycket hemifrån. Marica Rostedts två exemplar är bästa kompisar och ligger ofta tätt omslingrade om varandra.
- Alva och Sockan gosar gärna, man kan sitta i soffan och så lägger de sig bredvid, tätt intill. Och så är det väldigt försiktiga, jag har aldrig varit med om att de klöst på tapeter eller möbler. Och bara en gång har jag hört Sockan fräsa, det var när hon skulle få en spruta, berättar Marica Rostedt.

Bägge har fått fina betyg i utställningar och blivit champions, vilket innebär att de har det rätta utseendet och rastypiska egenskaperna.
Förutom den avslappnade stilen är ragdolls lite speciella inom ett annat område. De föds helt vita och först efter några veckor börjar deras teckning framträda. Det beror på att deras pigment är temperaturkänsliga och utvecklas mest där det är kallt på kroppen, i ansiktet, på öron, tassar, ben och svans. Ragdolls växer också långsamt. Först vid 3-4-årsålder har de nått sin fulla storlek.

Deras lugna kynne kan bedra, för rätt vad det är så svassar Alva förbi på vardagsrumsgolvet. Hon har spanat in en liten kattleksak som Marica Rostedt håller i handen och tar ett skutt för att få tag på låtsasmusen.
FAKTA Ragdoll

Ragdoll avlades fram i Kalifornien i USA i slutet av 1960-talet och har perser, abessinier, birma och burmakatt i sig.
Till Sverige kom den första katten 1991, importerad från England. Den är en av Sveriges största och snabbast växande raser, i fjol nyregistrerades 1 540 nya ragdolls. Det finns många färger och varianter på ragdoll, vanligast är blått och brunt.

Här hittar du information om ragdoll:
www.ragdollkatten.se
www.ragdollklubben.com
www.scandinavianragdoll.com
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!