Övergivna Lotus vilar upp sig i jourhem

Tovig, skygg, avmagrad, högdräktig och kvarlämnad i bur mitt i värmeböljan. Det är katten Lotus, som sent en kväll i juni lämnades hos organisationen Samvetet av sina gamla ägare, som hade flyttat.

Erica Hellberg.

Erica Hellberg.

Foto: Hans E Ericson

Djur2010-07-20 10:02

– De skrev en lapp som de lämnade på buren tillsammans med katten hos katthemmet. Nu får katten stanna i jourhemmet hos mig tills ungarna kommit, säger Erika Hellberg, volontär vid den ideella föreningen Samvetet i Uppsala.
När vi möter katten, som nu kallas Lotus, kan hon röra sig fritt i ett rum hemma hos sin tillfälliga matte Erika Hellberg. Där har nu hon möjlighet att återhämta sig tills det är dags att föda ungarna.
– Vi har gjort en uppskattning att hon är runt ett år gammal. Hon är högdräktig och egentligen alldeles för ung för att få ungar. Det är vad som händer när folk skaffar katt, som kan ströva omkring okastrerad, utan att riktigt veta vad det innebär, säger Erika Hellberg. Hon tillägger:
– Jag vill verkligen betona att det är olagligt att lämna katter utan tillsyn.
Lotus hade tur den här gången.  Hon kunde placeras i ett jourhem redan samma kväll som hon lämnades vid katthemmet, eftersom den tillfälliga matten bor och jobbar i Uppsala i sommar.

Erika Hellberg arbetar vid larmcentralen, och det är på fritiden som hon sitter med i hittekattsgruppen vid föreningen Samvetet.
Föreningen startades 2004, sommaren 2007 öppnade de Uppsalas första katthem.
Det finns olika grupper inom katthemmet som helt är bemannat av volontärer och därför beroende av bidrag och sponsring från främst privatpersoner, men också företag.
När UNT ringer upp Erika Hellberg ett par dagar senare, är Lotus fortfarande dräktig.
– Hon kommer förmodligen att föda närmsta dagarna. Nu sover hon mycket och letar efter ett bra ställe att föda ungarna på.

Erika Hellberg förklarar att man kan se om det är dags för kattungar, när kattens mage inte längre är uppblåst.
– Kattens mage har sjunkit nedåt. Förmodligen kommer ungarna att födas när som helst, säger hon.
 Lotus, som är en bondkatt, har sedan hon kom till sitt tillfälliga hem, fri tillgång till mat och vatten.

Men vad händer sedan när katten fått sina ungar?
Vi ställde frågan till ordföranden för föreningen Samvetet som driver katthemmet, Cecilia Bergström.
– Katten bor i sitt tillfälliga hem tills kattungarna föds. Just nu har vi ett nytt hem på gång, men innan dess kommer katten att avmaskas, dubbelvaccineras, försäkras, kastreras och id-märkas. Man kan adoptera en katt till en kostnad av 900 kronor.
Hur många katter har ni hittills fått in i år?
– Det är 123 katter hittills. Från maj och framåt är det 61 stycken. Det är rätt mycket kattungar nu, det kommer in katter hela tiden.
Vilket skick är katterna i?
– Det varierar. En del mår inte så bra. Vår prioritering just nu är drivande honkatter som är dräktiga, vi vill inte att de föder ute. Då riskerar kattungarna att bli vilda.
Hur många kan ni adoptera bort?
– Det beror på. Just nu är det inte många som visat sitt intresse. Vi behöver jourhem eftersom de flesta av våra frivilliga är studenter som reser bort över sommaren.
Hur länge stannar katterna i ett jourhem?
– Vi brukar försöka se till att det blir minst en månad, så att katten inte måste flytta på sig, men det varierar.

Detta kan du göra

Om det är en kattunge – avvakta men håll den under uppsikt för att se om dess mamma är i närheten. Honkatter brukar inte lämna sina ungar mer än 2–3 timmar åt gången, men om en människa står där kan mamman bli skrämd.

Se försiktigt efter om katten har ett halsband runt halsen eller id-märkning i örat.

Se efter vilket skick katten är i. Om den verkar uttorkad – ställ ut lite vatten. Katter dricker inte komjölk.

För tips och råd kan du ringa ett av Uppsalas katthem. Katthemmet vid föreningen Samvetet har telefontid tisdag och torsdag kl 19–20. Om katten är skadad eller i behov av akut hjälp, ring polisen på nummer 114 14 för information.
Källa: Föreningen Samvetet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!