Örn påkörd av tåg – var blyförgiftad

Under söndagen blev en havsörn påkörd av ett tåg vid Rosersberg. Analys av kroppen visade på skyhöga blyhalter i blodet "ett jätteproblem", enligt Victor Persson, rehabiliterare på SVR.

Havsörnen på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Havsörnen på bilden har ingenting med händelsen att göra.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Djur2023-01-08 15:17

Det var strax efter klockan tio som polisen fick tips om att en örn blivit påkörd av ett tåg vid Rosersberg. Ideella arbetare från Stockholms vildfågel rehab (SVR) sökte upp örnen, som fick avlivas då skadorna var för omfattande. 

– Det som vi alltid letar efter är orsaken till olyckan. Man kan tro att det bara är tåget som är dödsorsaken, men vad var det som ledde till det? Vi har nu hittat att det fanns väldigt höga blyhalter i blodet, säger Victor Persson, rehabiliterare och grundare till SVR.

I örnens blod uppmätte SVR blyhalter på 0,644 ppm, enligt Victor Persson är omkring 0,200 ppm dödliga nivåer. Detta har med största sannolikhet lett till att örnen antingen inte såg tåget eller var för svag för att flytta sig för det.

SVR är en helt ideell förening som jobbar med att rehabilitera sjuka och skadade fåglar. De utför även blodprover för att som i fallet med den påkörda örnen få reda på dödsorsak, som inte annars görs i de fall där orsaken till synes verkar självklar.

– Man ifrågasätter aldrig varför en fågel som ser hundra gånger bättre än dig och mig blir påkörd av ett tåg eller flyger in i ett vindkraftverk.

Victor Persson menar att höga blyhalter hos rovfåglar, inte minst örnar, är ett jätteproblem, särskilt under jaktsäsong. Fåglarna får i sig blyet från slaktrester efter vilt som skjutits med blyammunition och som lämnas i skogen. Hittills i år har SVR fått in tre örnar som samtliga varit blyförgiftade.

– När fåglarna får i sig blyet så påverkar det synen, vilket gör att de blir förvirrade. De klarar då inte av att jaga så istället hittar de ofta mat på spåret eller vid motorvägar. Ofta är de då redan så svultna och svaga att de inte orkar lyfta om ett tåg eller bil kommer, säger Victor Persson.

Örnar ingår i vad som kallas för statens vilt. Det innebär i praktiken att alla djur som ingår i statens vilt tillhör staten när de dör. Om man hittar ett dött djur som ingår i statens vilt ska man kontakta polisen som sedan vidarebefordrar ärendet till Naturhistoriska riksmuseet eller Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Nu har vi ju tagit blodprov på örnen och kunnat se dödsanledning. Därför kommer jag be SVA att skicka örnen till ALS Scandinavia för att ta vidare biopsiprov på lever och njure, så att det förs in rätt i statistiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!