I slutet på mars fick länsstyrelsen i Uppsala in en anmälan om en hund som led av klådor och saknade päls. Hundens ägare, en man i 80-årsåldern från Tierp, berättade för myndighetens djurskyddshandläggare att han inte hade råd med medicin till hunden. Inte heller hade han någon möjlighet att ta hunden till en veterinär.
– Det är ingen acceptabel förklaring, men tyvärr väldigt vanligt att djurägare som vanvårdat sitt djur skyller just på det. Men har man inte råd eller möjlighet att ta ett svårt sjukt djur till veterinären måste man be någon annan om hjälp eller helt enkelt avliva djuret, säger Mira Amin, veterinär på länsstyrelsen Uppsala.
Ägaren uppgav att hunden varit sjuk i ungefär två år och förmodligen led av skabb. Detta ledde till att djuret tappat sin päls och ständigt kliade sig och slickade på såren.
– Hunden var i väldigt dåligt skick och vi tog hunden till veterinär direkt. Jag vet inte varför ägaren agerade på det här viset, vissa kan gå över berg för att ha rädda sina djur, medan andra gör på det här viset.
Efter en veterinärundersökning kunde länsstyrelsen konstatera att tassar och öron var såriga samt att huden på kroppen var förtjockad. Hunden var mycket besvärad av detta. Myndigheten skriver i sin rapport att det har varit plågsamt och att klådan samt hudproblemet gjort att hunden inte har kunnat fungera normalt eller sova ordentligt.
– När det är sådana här omfattande besvär och sjukdomar så påverkar det hunden i stor hög utsträckning. Den har mått väldigt dåligt.
Länsstyrelsen anser att hunden utsatts för ett långvarit lidande och bestämde därför att djuret måste avlivas. Ägaren har inte getts möjlighet att komma med några synpunkter på detta beslut eftersom myndigheten ansåg att hunden måste avlivas snabbt på grund av djurskyddsskäl. Vid omhändertagande av djur ska länsstyrelsen snarast besluta om att djuret ska säljas, överlåtas på något sätt eller avlivas. Om det inte går att verkställa ett beslut om att ett omhändertaget djur ska säljas eller överlåtas, får länsstyrelsen i stället bestämma att djuret ska avlivas.
– Det är sista utvägen och vi kunde inte göra på annat vis i det här fallet. Det händer relativt ofta att vi tvingas avliva ett djur på grund av djurrättsskydd, säger Mira Amin.