Onyttiga rester gör hunden sjuk

Varje år lägger vi flera miljarder kronor på mat till våra husdjur. I stället för bristsjukdomar, som förr var ganska vanliga hos hundar, hittar vi nu välfärdssjukdomar som fetma och diabetes.

Foto: Jessica Gow/SCANPIX

Djur2010-09-06 09:00

För 50-60 år sedan var det ganska vanligt att se hundar stå bundna vid en ladugård. Maten den fick bestod av rester, och ibland ganska näringsfattiga sådana. Men under 1960-talet förändrades synen på husdjuren och man började tillverka foder till hundar och katter.
- Det var ett stort steg framåt rent hälsomässigt. Tidigare var det ganska vanligt med bristsjukdomar. Kosten var för ensidig och hundarna fick i sig för lite vitaminer och mineraler, berättar Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund.

Sedan dess har marknaden exploderat och nu finns hundfoder som är framtagna för hundens olika stadier och åldrar. För att inte tala om alla specialfoder till hundar med olika sjukdomar som diabetes, eksem och fetma. Normalt kostar den runt 25 kronor kilot, men det finns hundmat som importeras från exempelvis USA som kostar mer än 100 kronor kilot.

Enligt Marie Sallander, agronomie doktor och expert på hundens och kattens kost- och motionsvanor, är de billigare fodren ofta lika bra som de dyrare näringsmässigt. Om näringen sedan kommer från inälvor eller oxfilé är en annan sak.
- Billiga foder är lite som blodpudding - de ger det hunden behöver men innehåller inte det där extra lyxiga. Det som ofta bygger på djurägarens tro om vad som är bra men som egentligen inte är nödvändiga, till exempel extra C-vitamin, glukosamin eller smaktillsatser.

Hunden är lite av en allätare, till skillnad mot katten som är en mer strikt köttätare. Detta gör att hunden gärna kan äta en del matrester, menar Marie Sallander och påpekar att det ur miljösynpunkt också är en god idé att ta tillvara på matresterna i stället för att slänga dem. Enligt den senaste forskningen om hundägarnas vanor kommer cirka 25 procent av hundmaten från matrester, och resterande 75 procent från kommersiella foder, i huvudsak torrfoder.
- Med den blandningen får de flesta i sig en näringsriktig kost. Vad gäller matresterna kan det vara bra att tänka på att inte bara ge fläskkanten som skurits bort av en kotlett utan att det blir en ungefärlig blandning enligt tallriksmodellen med både kött, fett och lite grönsaker.

Den som bara använder hundfoder har lättare att hålla koll på både hundens vikt och att den får i sig rätt mängd näring. Johan Beck-Friis påpekar att jämfört med på 1940- och 50-talen har energiinnehållet ökat i matresterna och en stor del av problemet med överviktiga hundar beror just på att de får mat vid sidan om.
- Det är bullar, halvfabrikat och mycket fet mat. På det stora hela stoppar vi faktiskt i oss sämre mat själva än det vi ger våra hundar.

FAKTA: Undvik att ge hunden
Vissa råvaror som funkar för oss människor är giftiga för hunden. Här är några exempel:
+ Lök (innehåller giftiga ämnen)
+ Choklad (innehåller teobromin som hunden har svårt att bryta ner. 200 g chokladkaka kan leda till döden för en medelstor hund)
+ Grönmögelost (innehåller en svamp som är giftig)
+ Rå äggvita (innehåller ämnen som gör det svårt att ta upp B-vitaminet biotin och att bryta ner protein. Kokas/steks ägget är det inga problem, då inaktiveras dessa negativa ämnen)

FAKTA: Välj rätt foder
Innan man väljer foder finns en rad faktorer man bör ta hänsyn till, menar Marie Sallander:
+ Är det en valp, en unghund, en vuxen eller en gammal hund du ska utfodra, välj foder för rätt livsstadium. Sen kan det vara bra att kontrollera vilka ingredienser fodret innehåller, ifall det är något man vill välja bort.
+ Nuförtiden är övervikt ett av de vanligaste problemen. En tumregel är att om hunden behöver gå ner i vikt bör man välja ett light-foder eller ge mindre av det foder du har i dag.

FAKTA: Vilka ben kan jag ge till hunden?
Tidigare har man avrått från att ge hundar ben av djur som börjar på f: fisk, fågel, får och fläsk eftersom de kan skada hunden. Nu börjar reglerna luckras upp, men man bör vara lite försiktig - man vill inte ha en hund som får ett ben som fastnar i tarmen.

+ Säkraste benen är uppsågade stora rörben och ledknotor från vuxna nötkreatur och vilt.
+ Ben från slaktsvin är okej eftersom djuren numera slaktas när de är mycket unga och skelettet därför är mjukt och broskigt. Undantaget är ben från kotlett och karré eftersom de kan splittras. Det gäller alla djurslag.
+ Kycklingskrov fungerar i regel bra eftersom benen ofta är mjuka och broskiga. Tänk på att aldrig ge rå kyckling till hunden eftersom den kan ge magsjuka.

FAKTA: Recept på hundmat

5 kg valp, vuxenvikt 20 kg:
350 g mager köttfärs (cirka 10 procent fett)
350 g kokt ris parboiled
2 tsk matolja
1 mått MultiPuppy pulver
1 st Multidog VitA tablett
1,5 mått Calphosum D pulver

Recept vuxen hund, 20 kg
250 g mager köttfärs (cirka 10 procent fett)
600 g kokt ris parboiled
1 tsk matolja
4 st Multidog tabletter
2 st Multidog VitA tabletter
1 mått Calphosum D pulver

Källa: Marie Sallander, www.sallanderconsulting.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!