Ny ägare sökes

Barnen har ledsnat på kaninerna, lillebror visar tecken på pälsdjursallergi och pytonormen har blivit alldeles för stor. Att göra sig av med husdjuret kan vara knepigt, men inte omöjligt.

Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Djur2010-08-23 09:11

Handlar det om ett ungt djur finns ändå stor chans att man kan hitta en ny ägare. Men även äldre djur går att omplacera. Att höra med en djurpark är en chansning som kan funka, men i de flesta fall tar de inte emot sällskapsdjur. Skansen hör till dem som alltid säger nej, berättar Skansenakvariets Jonas Wahlström.

Han påpekar att det ofta är betydligt lättare att hitta ett nytt hem åt mindre husdjur.
- Det är ju något man bör ta reda på innan man skaffar en sköldpadda eller en orm, säger han och tar som exempel den pytonorm som två damer hittade i Huddinge söder om Stockholm när de plockade bär:
- Den var fyra meter lång och vägde runt 75 kilo. Antagligen var det någon som ledsnat eller helt enkelt inte haft plats för ormen och därför släppt ut den i skogen, säger han och tillägger att en pyton kan leva upp till 50 år.

Andra råd till dem som måste göra sig av med husdjuret är att annonsera i tidningar eller på nätet. Lägg gärna ner lite tid och omsorg på beskrivningen. Speciella egenskaper som "kelsjuk, matfrisk, hoppar på kommando, van vid barn och hundar!" och så vidare kan också öka chanserna.
Det råder delade meningar om huruvida man bör skänka bort den lilla kaninen, marsvinet eller råttan. Vissa menar att det är bra att ta en symbolisk summa eftersom det trots allt handlar om ett liv. Hur som helst är det så klart nödvändigt att så långt det går ta reda på hur den nya ägaren är. Försök få till ett möte innan och spara telefonnummer och adress om du känner dig osäker.

Går du bet kan omplaceringshem vara ett alternativ. Ofta kostar det en liten slant men det kan det vara värt. I de flesta fall är det eldsjälar som arbetar ideellt med att hitta nya hem till husdjuren. Ett annat tips är att vända sig till uppfödaren - kanske hon eller han kan ta tillbaka djuret eller hjälpa till att hitta någon som vill ta över ansvaret.
Har du testat alla alternativ eller av olika skäl kommit fram till att du måste ta bort ditt husdjur är det oftast bäst att vända sig till en veterinär. Det är tillåtet att själv avliva sitt smådjur med tillägget att den som gör det också ska ha nödvändig kännedom om hur det bör gå till.

Att frysa, spola ner eller dränka djur är att betrakta som djurplågeri av allra högsta grad, däremot har en jägare rätt att skjuta sitt husdjur om han eller hon har licens och jaktmarker. När det gäller reptiler så är det förbjudet att släppa ut främmande djur i vår fauna.
- Det är ju också djurplågeri, pytonormar och sköldpaddor klarar inte av vårt klimat utan kommer att svälta ihjäl, säger Jonas Wahlström.

Tips - så hittar du en ny ägare till ditt husdjur
+ Sätt upp lappar i livsmedelsbutiken, djuraffären, djurparken, 4H-gården, djurparken, veterinärkliniken, på anslagstavlor och så vidare.
+ Tänk på att ha med en bra och tydlig bild samt uppgifter om ålder, vikt, färg och eventuell stamtavla.
+ Prata med uppfödaren om hon eller han kan ta tillbaka djuret.
+ Hör med vänner och grannar.
+ Leta efter omplaceringshem
+ Sätt in en annons i dagstidningen eller på nätet. Glöm inte att ta med en fin och tydlig bild.
+ Olika tillbehör som bur, vattenskål, leksaker, gångrör, sand och mat kan fungera som lockbete.
(TT Spektra)

Fakta: Regler om avlivning av djur
Sedan 2008 finns detaljregler i djurskyddsförordningen för hur smådjur får avlivas:
+ Avlivningsmetoderna styrs av vilket djurslag det är som ska avlivas.
+ Vissa metoder är också kombinerade med vikts- eller åldersbegränsningar. Enligt lagen får till exempel kaniner som väger över ett kilo inte avlivas genom slag mot huvudet. Anledning till denna gräns är att risken att göra fel och därmed orsaka djuret lidande ökar när det gäller större djur.
+ På veterinärkliniker används oftast en överdos av narkosmedel. För att avliva reptiler kan man behöva vända sig till en klinik som är specialiserade på dessa djurarter.
+ Att spola ner akvariefiskar i toaletten är vanligt, men innebär en långdragen död för fisken. Lägg dem i stället i kokande vatten, så dör de på en gång.
Källa: Föreskriften SJVFS 2007:77
(TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!