När livräddningen är som en lek

Vattnet är kallt i Östersjön, men det är inget som verkar bekomma hundarna Dessie och Saga. De kastar sig gladeligen i vattnet på kommando. Just i dag tränar de livräddning, en hundsport som engagerat Dessies matte Åsa Engvall i 25 år.

Hundar kan tävla i livräddning, i så kallade vattenprov då de bland annat ska hämta apporter i vatten.

Hundar kan tävla i livräddning, i så kallade vattenprov då de bland annat ska hämta apporter i vatten.

Foto: Anna Lefvert

Djur2009-08-05 07:08
- Vi har aldrig behövt vara rädda när vi haft barnen vid vatten när de var små. Livräddning är en instinkt som ligger djupt hos newfoundland, berättar hon.

Newfoundland är tillsammans med raserna lanseer och leonberger de som får delta i tävlingar i livräddning, grenen kallas vattenprov. Hundarna testas i att hämta apporter i vatten, men också människor och hela båtar ska de kunna dra in till land.
Saga som bara tävlat i ett drygt år har dock lite svårt med att ta med sig en tamp ut till en båt.
- Instinkten säger dem att allt ska in till land, inte ut i vattnet. Därför är det lite svårare att lära dem ta med en tamp eller en livräddningsboj ut till ­figuranten i vattnet, säger Åsa.

Hon agerar själv figurant i dag, liksom Sagas matte Eva-Charlott Ekesäter och Lena Svensson. Åsa Engvall är även instruktör och domare, så hon vet vad som krävs av hundarna.
- Det ligger väldigt mycket träning bakom. Även om hundarna har instinkten naturligt så måste de lyda och göra allt på kommando. Därför tränar vi mycket lydnad också.
- Och vi börjar träna tidigt i vattnet, vissa år har det legat snö på backen när vi badat, berättar hon och skrattar.

Riktigt så kallt är det inte i dag, men våtdräkt är ett måste ändå. Hundarna är betydligt bättre rustade för arbetet i vatten, en Newfoundland har till och med simhud mellan tårna!
- På 1800-talet i New Foundland var de här hundarna människans försörjare som drog timmer i vatten och hämtade in fisknäten när det var för dåligt väder för båtarna att gå ut. Hundarna var oerhört högt värderade, berättar hon.

Även i modern tid används de här raserna som livräddningshundar av räddningstjänsten i flera länder i Europa. Så långt har vi inte kommit i Sverige ännu, Saga och Dessie får nöja sig med att rädda liv på låtsas. Och för dem verkar arbetet vara som en lek i alla fall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!