Människan har i alla tider varit nyfiken på djur. Men på grund av olika skäl kan, eller vill inte alla skaffa något av de vanligaste husdjuren, som till exempel hund eller katt.
När Jonas Wahlström var liten hade han mängder av olika husdjur. Allt från leguaner, tusenfotingar och skorpioner, till papegojor i olika storlekar. Dessutom har han haft en vittofsad silkesapa, en grävling och en surikat. Sedan dess har lagen om vilken sorts husdjur man får ha reglerats. Till exempel är det inte längre tillåtet att ha apor i hemmet.
- Sedan vi gick med i EU är det i princip fri import på reptiler så länge de inte är fridlysta. Även importerade fåglar är tillåtet att ha som husdjur. Vad gäller övriga djur så får man inte ha apor eller rovdjur - undantaget hund, katt och tamiller, säger Jonas Wahlström och tillägger att generellt får man heller inte ha några svenska djur, som till exempel kråkor eller kajor. Och det gäller även om de inte är fridlysta.
- Alla svenska djur är fridlysta utom ett fåtal som man får jaga. Men man får inte fånga in dem och ha dem som husdjur.
Har man ont om pengar eller plats rekommenderar Jonas Wahlström en leopardgeckoödla. Den är ganska kelig och snäll, samt inte särskilt dyr med sitt pris på cirka 300-400 kronor. Alternativt kan man skaffa en snok. En bra nybörjarorm är strumpebandssnoken. Eller varför inte en sköldpadda av den mindre sorten? Jonas Wahlström pekar på vikten av att läsa på innan, och inte minst ta reda på hur stora djuren blir, speciellt om det är ett barn som ska få husdjuret.
- Ta till exempel vattensköldpaddan. När den är liten är den stor som en femkrona. Men det är ett rovdjur och när den sedan växer upp och är stor som en tallrik kan den börja bita fingertopparna av barnen.
En del spindlar må vara lika lurviga som en strävhårig tax, men där slutar likheterna. En spindel väljer de flesta för att det tycker att de är intressanta. Den vanligaste sorten är fågelspindeln, så kallade tarantellor.
Den största arten är Goliatspindeln som lever i Brasilien och blir runt 30-35 centimeter i diameter. Förutom några få arter är fågelspindlarna inte speciellt giftiga, att bli biten är smärtsamt men inte allvarligt om man inte har en allergi i botten. Det sägs att bettet gör ungefär lika ont som ett getingstick. Fast enligt Jonas Wahlström är de flesta spindlar snälla.
- Det är viktigt att lära barn att djur inte är så farliga som mamma och mormor säger.