Milda makter, vilken häst!

Glöm piskor och hårda tyglar. Milda metoder räcker längst för dem som arbetar med hästar. Hästgurun Sven Forsströms råd är att inte ha bråttom, att lära känna och förstå hästen och att inte bli arg på den.

Foto:

Djur2010-09-20 09:00

Sedan urminnes tider, uppskattningsvis 6 000-7 000 år tillbaka, har människan tämjt hästar. Förr var det för att få hjälp i arbetet, men nu har hästen alltmer kommit att bli en fritidssysselsättning och ett sällskapsdjur.

Genom åren har olika våldsamma metoder använts för att få det stora, kraftfulla djuret att göra som vi vill. Det kan vara travkuskar som driver på med piskan, hopptränare som slår på hästens ben för att få den att lyfta dem högre och inte riva hindren. Men kanske framför allt vanliga hästägare som i grund och botten är rädda och okunniga och som rycker i, sliter och slår hästen.

Sven Forsström började rida för cirka 25 år sedan. I början var han precis som många andra ganska rädd för hästar, men lärde sig ändå att handskas med dem. Under en resa i Amerika kom han i kontakt med hästtränare som praktiserade natural horsemanship, NH, (på svenska naturlig hästhantering) och en ny värld öppnades. Sedan dess har han arbetat fram en egen NH-variant som går ut på att man först och främst måste bygga upp en god relation med hästen.

För att få det att fungera måste man först lära sig hur den kommunicerar.
- Men eftersom en häst inte kan tala får man lära sig dess kroppsspråk. Detta kan man börja med när som helst, säger Sven Forsström och berättar att den äldsta hästen han arbetat med var ett sto på över 40 år.
- Börja med vänlighetsövningar. Visa hästen att den inte behöver vara rädd för händerna. För förutom att borsta hästen, är det många som rycker och sliter i, eller slår sin häst med händerna.

I stora drag handlar det om att bygga förtroende för hästen. Lättast är det om man börjar med att försöka förstå hur den fungerar. Hästar är flyktdjur som i överlevt genom att bli rädda och springa iväg. De är också flockdjur, vilket betyder att de behöver en tydlig ledare.
- Det finns en amerikansk hundtränare, Cesar Millan, även känd som mannen som talar med hundar. Det han gör är i princip samma sak som vi gör med hästar. Ingen bestraffning, utan allt bygger på respekt och kommunikation. Sen får man tala om vem som är ranghög och flockledare.

Under åren har Sven Forsström gett ut sex böcker om konsten att kommunicera med hästen. Den senaste, Horsmanship från grunden, ger handfasta råd tips på övningar som man kan göra för att få en bra relation med sin häst. Oavsett vad man vill göra är grunden densamma:
- Man får aldrig ha för bråttom. Det är aldrig bra att använda för mycket kraft, man ska vara så mjuk som möjligt. Sen ska man vara noggrann, det ger de bästa resultaten.

FAKTA: Mjuk medtod

Sex steg till att få en bättre häst

1) Närma dig hästen försiktigt. Visa hästen att den inte behöver vara rädd för dig. Börja med vänlighetsövningar.

2) Visa vem som bestämmer och är ranghög genom att flytta på hästen. Det är samma sätt som hästar gör mot varandra. Använd mjuka bestämda rörelser.

3) Ha inte för bråttom. Vänta med en övning eller gör en paus om det inte känns helt bra.

4) Var noggrann och tydlig med allt du gör.

5) Förlorar du humöret är det bättre att ställa in hästen i stallet eller släppa den i hagen i stället för att bli arg på den.

6) Använd inte våld.

Vanligaste misstagen enligt Sven Forsström

+ För bråttom - skynda långsamt. En tumregel är att lära känna hästen i två veckor innan du börjar rida den.

+ Kommunikationen fungerar inte. Du lyssnar inte på din häst.

+ Rädsla - hästen är rädd för dig eller du är rädd för hästen.

(TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!