Marsvin är ett relativt lättskött och väldigt sällskapligt husdjur. De är flockdjur, vilket betyder att de mår bäst tillsammans med andra. Man kan ha två eller fler honor tillsammans. Vuxna marsvinshannar kan i vissa fall fungera tillsammans men bäst är att skaffa två ungar eller sätta ihop en unge med en vuxen hanne. Men absolut inte en hanne och en hona.
- Det händer tyvärr att hanar och honor sätts ihop utan att man har kunskap om följderna. Det säger sig kanske självt, men det blir ungar hela tiden, säger Maria Bring.
Hon är uppfödare och aktiv i styrelsen för Svenska marvinsföreningen.
När man tar hem sina första marsvin är det viktigt att ge dem lugn och ro. De små djuren kan ge ett tåligt, nästan hårdhudat, intryck, men är i själva verket lite känsliga.
- Att sätta buren på en dragfri plats är a och o, lägg gärna en handduk eller liknande över buren de första dagarna så att de i lugn och ro får vänja sig vid den nya miljön, säger Maria Bring.
Med det är också viktigt att börja hantera marsvinen.
- Man ska inte bli ledsen om ett marsvin springer iväg eller blir rädd när man ska ta upp dem. Det är deras naturliga instinkt att vilja fly.
Maria tipsar att man kan locka fram dem med lite mat, gärna sallad eller andra grönsaker. Successivt vänjer de sig vid att bli hanterade och inom någon månad kan man ha ett riktigt tamt marsvin.
Marsvin beskrivs ofta som lämpliga för barn, men en vuxen bör alltid vara med då barnen umgås dem. Det händer lätt olyckor då marsvinen kan sprätta till och barnen tappar greppet om dem. Se därför till att sitta på golvet då barnen ska börja ta upp dem, och lär dem att hålla marsvinet tätt intill kroppen. Många som skaffar marsvin blir förvånade över hur mycket de äter.
- Man kan faktiskt säga att de äter som en häst, de har hög ämnesomsättning och behöver ha fri tillgång till hö, säger Maria.
Med stort matintag följer också en annan överraskning. De bajsar mycket.
- Sitter man i soffan och gosar bör man alltid ha en handduk under. Men bajset är torrt och lätt att plocka upp.