Lär katten trick med ett klick

Klickerträning är en metod som främst används på hundar, men den funkar på alla möjliga djur. Till och med på katter.

Emily med sin katt Dormidon.

Emily med sin katt Dormidon.

Foto: Tobias Lundgren / SCANPIX

Djur2012-06-26 10:01

Inlärning med hjälp av en klicker –en liten platta som avger ett litet klickljud när man trycker på den – har sitt ursprung i psykologiforskningen från 1930-talet.
Metoden bygger på att bara belöna när djuret gör rätt, men aldrig bestraffa det när det gör fel.
Egentligen är det inga konstigheter. Det handlar om är att fånga ett beteende och snabbt som attan visa att det är bra. Ju mer observant och intelligent djuret är desto lättare går träningen. Men det går att använda på de flesta djur.

En som vet är Jennifer Nilsson som bland annat tränat hundar, kor, fiskar, ökenråttor och inte minst sin katt Hercules med klickermetoden.
– Jag har lärt honom sitt, "high five", "skäms" och "ligg", säger hon.
Hon påpekar att inlärningen alltid sker på Hercules villkor. Skillnaden mot att träna en hund är stor – hunden visar ofta större engagemang.

Ett av de första tricken som Jennifer Nilsson lärde Hercules var "high five". Det tog tid innan han kopplade, men efter lite tragglande satt hälsningen som en smäck.
Därpå följde andra övningar som Jennifer hittade på eftersom. Ett av dem var "skäms".
– Jag fångade beteendet när han tvättade sig genom att dra tassen över nosen och tänkte – det här går att använda. Jag klickade till, gav honom en belöning och han fattade direkt att han hade gjort något speciellt. Så gjorde han det igen och jag klickade, sedan satt det.

Vilket moment i klickerträningen skulle du säga är svårast?
– Det är nog när man ska lägga till kommandot. Till exempel "sitt" – det gäller att inte ha för bråttom så att det verkligen är rätt beteende som man lägger kommando till.

Det bästa med klickerträningen är att det är så effektivt och enkelt. Det är också en stor fördel att ljudet är detsamma hela tiden.
– När det gäller Herkules har jag bara lärt honom saker som är lite roliga, inga nyttogrejer. En stor fördel med att träna katten är att man kommer lite närmare varandra. Och Hercules tycker för det mesta att det väldigt kul.

Fakta

Klickträning

Se till att katten är med på noterna

Börja med att välja rätt tillfälle, när inlärningsfönstret är öppet och katten verkar uppmärksam på vad du gör.

Eftersom klicket är en del av belöningen är det bra om man tränat innan på att så snabbt som möjligt klicka när katten gör den rörelse som du vill komma åt.

Sätt dig nära katten och var redo med klickern och belöningen – gärna en liten bit skinka eller tonfisk. Tänk på att inte ge för mycket som kan ta bort uppmärksamheten från träningen eller som gör katten mätt.


Exempel – inlärning av kommandot ”sitt”

1. När katten sätter sig klickar du en gång och ger den belöningen direkt, ju snabbare desto bättre. Tänk att både skinkbiten och klicket är en del av belöningen.

2. Upprepa övningen några gånger och gör därefter en paus. Avbryt innan katten hinner tröttna eller bli ointresserad. Tänk på att det hela tiden ska vara kul.

3. Efter några dagar när katten verkar ha förstått kopplingen mellan att den sätter sig, klicket och godbiten kan du lägga till kommandot ”sitt” Ha inte för bråttom. Fortsätt med både klick och godbit.

4. Efter en tid när katten kopplat ordet ”sitt” med att sätta sig kan man fasa ut klicket helt. Fortsätt dock med att alltid ge den en belöning. TT Spektra

Bry dig inte om det som är fel

Belöna det som är rätt – ignorera det som är fel.

Planera träningen. Svårare trick kan behöva delas upp i flera moment.

Hitta rätt belöning och variera den gärna.

Låt djuret tänka själv och pröva sig fram.

Använd aldrig klickern som inkallningssignal.

Källor: Ur Jennifer Nilssons Klickermetoden,

www.klickermetoden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!