Klick ? där satt den!

Till skillnad mot människor lyckas våra husdjur nästan alltid se söta, charmiga och fina ut – utom på bild. Här tipsar Dan Hansson om hur du blir en bättre djurfotograf.

Lek med vinklar och ha tänk på att försöka ha en ren bakgrund när du fotar ditt husdjur.

Lek med vinklar och ha tänk på att försöka ha en ren bakgrund när du fotar ditt husdjur.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Djur2010-10-19 10:01

Ett vanligt problem är att det inte finns så mycket tid. Den lilla kattungen kan vara oemotståndligt söt i ett ögonblick där den spanar efter nya saker att upptäcka. Men innan man hittat kameran, slagit på den och gjort några nödvändiga inställningar har kissen för länge sedan hunnit dra iväg på nya äventyr, kanske under soffan.

Dan Hansson är fotograf sedan 30 år och jobbar till vardags på Svenska Dagbladet. Han säger att det vanligaste misstaget är att man är ute för sent med kameran när det speciella tillfället kommer.
– Största chansen att ta en bra bild får man om man bestämmer sig för att ta några bilder och ha med sig kameran hela tiden, under en dag eller kanske en hel vecka.
Den som känner sig osäker och använder en digitalkamera kan ta många bilder och sedan radera dem som inte blev så bra.
– Men jag tycker inte heller att man ska vara för rädd. Lite rörelseoskärpa i bilden kan bli väldigt bra. Det viktiga är att man försöker visa karaktären. Den går aldrig att locka fram den. Enda sättet är att följa sitt husdjur, säger han och tillägger:
– Det blir alltid bra bilder om man håller på ett tag.

Hur man vill ha bilden måste man bestämma själv. En blandning mellan olika bilder kan vara spännande, både när husdjuret är i rörelse, där bakgrunden är mer eller mindre tydlig, och porträtt då det är fint med bakgrundsoskärpa.
Enligt Dan Hansson har numera många kameror en zoomfunktion som gör att man kan ändra så att det går att komma närmare och ansiktet är det som är skarpt.
Mörka djur i mörk miljö är alltid svårt. Att använda blixten är sällan att rekommendera, den som ändå vill det bör använda en kamera där blixten går att ställa om så att inte ljuset faller direkt på utan går upp i taket eller åt sidan.
– Jag ser ibland dem som har blixten på även mitt på dagen vilket ofta är helt onödigt, säger Dan Hansson som råder alla att lära sig att stänga av blixten.

Ett annat vanligt misstag som många gör är att de fotograferar djuren stående. Om man i stället sänker sig ner till deras nivå, kanske till och med lägger sig på golvet, kan man få ett ganska häftigt resultat. I början kanske du får många närbilder på en nos och ett par ögon, men efter ett tag när nyfikenheten lagt sig brukar det bli lättare.
– Valpar och kattungar är ofta väldigt intensiva. Sen blir de plötsligt dödströtta och lägger sig ner. Då kan man passa på, säger Dan Hansson och fortsätter:
– Framför allt tycker jag att man ska passa på och ta bilder på hunden eller katten när den är liten. Den perioden går ofta väldigt fort och det kan vara kul att titta på sedan.

SÅ BLIR DU EN BÄTTRE DJURFOTOGRAF

+ Försök följa ditt husdjur under hel dag, eller till och med en hel vecka. Ha hela tiden kameran nära till hands.

+ Sänk dig ner till deras nivå.

+ Försök så långt det går att undvika att ta bilder med blixt. Det bästa är om du kan använda befintliga ljuskällor. Förutom att blixten ger trista skuggor blir ögonen ofta antingen röda eller reflekterande. Dessutom kan blixten vara obehaglig för ditt husdjur.

+ Variera bilderna genom att fotografera på längre håll och nära. Med ett kort teleobjektiv och stor bländaröppning blir bakgrunden oskarp medan motivet framträder tydligare.

+ Försök visa karaktären. Du vet bäst var och hur olika personlighetsdrag kommer fram. Försök få med olika sinnesstämningar. Tålamod är nyckelordet. Ett bra tips är att lugna ner djuret, förbereda kameran – och sedan överraska genom att be någon ropa eller vissla. Du får en fin ögonblicksbild med spontan känsla.

Källa: Fotoskolan (extern länk)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!