Hyr din egen sommarkanin

Sommarkatter är inte att rekommendera. Men sommarkaniner kanske kan vara något?

Se till att sommarregnet har torkat bort innan du släpper ut din vän. Blött gräs kan ge kaninen kolik.

Se till att sommarregnet har torkat bort innan du släpper ut din vän. Blött gräs kan ge kaninen kolik.

Foto:

Djur2009-06-01 09:03
Att hyra kaniner över sommaren är ett bra sätt att låta barnen prova på hur det är att ha husdjur. Men det finns en del att tänka på. Många kaninuppfödare hyr ut kaniner över sommaren. Birgit Lundberg i Tyresö är en av dem. Hon föder upp dvärgvädur och varje sommar låter hon privatpersoner få chansen att bekanta sig med en kanin.

- Jag hyr ut kaniner som jag själv vill behålla och använda i avel. Jag tycker att det är ett schysst sätt, för då vet de som hyr att kaninen inte kommer att slaktas efter sommaren, utan ska leva vidare.
Birgit Lundberg skriver utförliga kontrakt med sina kaninhyrare. Man lämnar en depositionsavgift på 500 kronor och får tillbaka 300 när man lämnar tillbaka kaninen. Själva hyran är alltså 200 kronor oavsett om man vill ha kaninen i två veckor eller en hel sommar. Man kan dessutom lämna tillbaka kaninen när som helst om barnen skulle tröttna.
- För mig är det riskpengar. Om det kostar för lite att missköta en kanin så att den dör eller springer bort är det alltför lätt hänt, tyvärr.

Men det finns mindre seriösa kaninuthyrare. Bland annat bör man tänka på att många som hyr ut kaniner, framförallt av de större raserna, har tänkt slakta dem när sommaren är över. Vill man inte det bör man försäkra sig om motsatsen och kanske skriva ett kontrakt.
- Det kan ju också hända att man blir så fäst vid sin kanin under sommaren att man inte vill lämna tillbaka den när hösten kommer. Det är något man måste tänka på i förhand, annars kan det bli besvärligt, säger Birgit Lundberg.

De större kaninraserna som vit lantkanin, chinchilla, black and tan och fransk vädur må vara små när de kommer som ungar. Men kaniner växer snabbt. Raser som är framtagna som köttdjur är färdiga för slakt efter en sommar, och väger mycket för ett barn. Därför är det kanske klokare att hyra dvärgkaniner som är enklare att hantera även i vuxen storlek.

Dvärgvädur, hermelin och lejonhuvad kanin är tre av de mindre raserna. Lejonhuvad kanin, som blivit en populär ras på senare år på grund av sitt lite lustiga utseende med en lurvig lejonman kring huvudet, kan dock kräva en del pälsvård.
- Skriver man ett ordentligt kontrakt så att alla parter vet vad det är som gäller tycker jag att det är ett jättebra sätt att låta barnen få prova på hur det är att ha husdjur.
- Egentligen vinner alla på det, även djuren. De slipper sitta bortglömda och ensamma i en bur när barnen tröttnat på dem. I stället kan man lämna tillbaka dem till uppfödaren.

Några tips!

+ Skriv kontrakt om du inte är säker på att du kan lita på en muntlig uppgörelse.

+ Små kaninungar växer snabbt, tänk på att välja rätt ras så att kaninen inte blir ohanterlig.

+ Vad gäller om kaninen skulle bli sjuk? Ett akut besök på djursjukhus kan bli väldigt dyrt.

+ Om man inte vill att kaninen ska slaktas efter sommaren, och kanske vill ha möjlighet att behålla den bör man göra upp det i förväg.

+ Kaniner är lätta offer för rovdjur som räv, mink och hök. En helnätad bur är viktig för att skydda kaninen, om den springer i en hage blir den ett lätt offer för rovdjur.

+ Buren måste enligt nya djurskyddslagen vara minst en och en halv kvadratmeter där den kortaste sidan mäter 50 centimeter. Höjden ska vara minst 50 centimeter i hela buren. Klassiska trekantsformade kaninburar är därmed inte ett alternativ.

+ Kaninen måste ha ett litet skyddat hus där den kan gömma sig och en hylla eller något som den kan hoppa upp på.

+ Ställ inte buren i direkt sol. Kaniner är mycket mer känsliga för värme än för kyla. En överhettad kanin kan dö. Ställ därför buren skuggigt men i lä.

+ Pellets eller kaninfoderblandning, hö, friskt vatten och lite grenar av lövträ behöver kaninen ha tillgång till varje dag.

+ På sommaren ger man den även färskt gräs, men blött gräs kan ge kaninen kolik. Låt sommarregnet torka innan du släpper ut kaninen på grönbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!