När man pratar om husdjur tänker säkert många på mysiga, ulliga, keliga djur som vi framför allt har som sällskap.
Men i begynnelsen hade vi djur i vår närhet för att de gjorde nytta. Att de gav oss kött att äta och päls att värma oss med, var det primära. Så småningom hjälpte de oss i vårt arbete.
Men för att det ens skulle vara möjligt att ha de vilda djuren i vår närhet, var vi tvungna att domesticera dem.
Det betyder att vi försökt få bort det som är farligt, som aggressiviteten och lusten att rymma, och format dem till att vilja stanna hos oss. Genom att para individer med goda egenskaper har vi kunnat styra avkommorna så att de passar oss bättre och bättre.
Det började med hunden, eller snarare vargen. Göran Björnhag, professor emeritus i husdjursfysiologi, berättar att det troligtvis var vargens jaktbeteende och sätt att leva som förde den närmare människan.
– Deras sätt att jaga påminde om vårt. Men vargen var nog inte en jaktkompis i första hand, utan fungerade mer som ett sällskap som kunde varna för faror, berättar Göran Björnhag.
Vargen är ett socialt djur som gärna tyr sig till en ledare, vilket också passar oss människor.
Men medan hunden nästan helt präglats på människan har katten fortsatt att vara en ganska självständig individ. Anledningen är djurets ursprungliga beteende.
Sociala djur, som vill leva tillsammans med andra, fortsätter att vara det även efter att de domesticerats. Medan andra, till exempel katten, hellre vill sköta sig själv.
– Man brukar säga att det kanske inte var människan som domesticerade katten, utan att katten domesticerade människan. Av oss får den mat, husrum, värme och omvårdnad. Men sen kan den ge sig iväg och vara samma vilda djur som den alltid har varit, säger Göran Björnhag.
Tiden är också avgörande för hur djuren har utvecklats. Mycket talar för att människan och hunden levt ihop i mer än 15 000 år. Därefter kommer får, getter, nötkreatur och, några tusen år senare, häst och höns.
Långt senare har vi fångat in djur som råttor, minkar och hamstrar.Först för att använda som försöksdjur, men med tiden har även de blivit rena sällskapsdjur.
Kaniner hör också hit. Deras historia som sällskapsdjur är bara några hundra år gammal.
Tidigare hölls de enbart för köttets skull. Men numera är vi mer intresserade av att gosa med dem och att avla fram djur med vackra pälsar.
– När vi en gång styrt fortplantningen och fått bort vissa gener går det inte att vända tillbaka. Visst finns det förvildade kaniner, men de har förlorat många instinkter som behövs för att klara sig i naturen, och blir ett enkelt byte för rovdjur, säger Göran Björnhag.
Tid som husdjur
Djurarters härkomst och ungefärlig hur lång tid människan haft dem som husdjur:
+ Hund - Sydindisk varg. Cirka 15 000 år.
+ Får - Mufflon, Asien och Grekland. Cirka 11 000 år.
+ Get - Bezoar eller vildget, Irak. Cirka 11 000 år.
+ Nötkreatur - Uroxe (utdöd). Härstammar från Grekland och Turkiet. Cirka 9 000 år.
+ Svin - Vildsvin, Europa och Asien. Cirka 9 000 år.
+ Marsvin - Sydamerika. Cirka 3 000-6 000 år.
+ Häst - Tarpanen (utdöd). Härstammar från Nordamerika och Asien. Cirka 8 000 år.
+ Höns - Röd djungelhöna, Pakistan. Cirka 4 500 år.
+ Kamel - Vildkamel eller miocen. Centralasien. Cirka 4 500 år.
+ Katt - Afrikansk vildkatt, Afrika. Cirka 4 000 år.
+ Myskanka - Myskand. Kina. Cirka 700 år.
+ Ren - Vildren, norra Eurasien. Cirka 2 500 år sedan
+ Kanin - Vildkanin. Västra Europa och norra Afrika. Cirka 1 000 år.