Barnen tjatar envetet. Längtan efter ett husdjur är stark, men som vuxen tvekar du. Kommer de att klara av att ta hand om en kanin, katt, eller något annat djur? Faktum är att det gör de inte, i alla fall inte helt på egen hand. Som vuxen och förälder har du alltid det övergripande ansvaret för att djuret mår bra och får god omvårdnad.
Till detta ska ändå sägas att barns förmåga att ta hand om ett djur räcker längre än vad många kan tro. Och undersökningar visar att det är utvecklande för barn att ta hand om djur. Barn som umgås med djur lär sig tidigare att visa empati mot både djur och andra människor. De lär sig också tolka kroppsspråk och får en högre självkänsla jämfört med barn som inte umgås med djur.
- Den förbättrade självkänslan gäller särskilt barn som får ett eget djur, till exempel en egen hund. Barnet växer av att få en uppgift, ett ansvar och ett förtroende av de vuxna, säger Ulla Björnehammar, veterinär på Gärdets djurklinik i Stockholm och ordförande i intresseorganisationen Manimalis.
Ulla Björnehammar påpekar dock att olika barn klarar av att ta olika mycket ansvar. Även om det är oerhört speciellt att få ett eget husdjur kan det räcka långt med att barnet får vistas nära djur. Det kan vara en bra lösning om föräldrarna inte riktigt har tid och ork att ta allt ansvar för en hund, kanin, marsvin eller vad det nu kan vara. Ett alternativ till små pälsdjur kan också vara ett akvarium, menar Ulla Björnehammar.
Menar du att barn kan få ökad självkänsla även av fiskar?
- Ja, absolut. Fiskar är väldigt tydliga med vad de tycker. Barn kan lära sig tyda dem också.
Hennes tips är att man tar det steg för steg. Börja med att fylla i vatten, sätta ner växter, installera syrepump, belysning med mera. Låt akvariet acklimatisera sig och lär barnet att sköta om det innan du släpper ner några fiskar.
- Ett akvarium är som en hel värld och kan vara väldigt spännande för många barn, säger hon.