Hundar ser inga hinder

Tårtkalaset är i full gång när vi kommer till Uppsala hund och aktivitetscenter, UHAC. De fyrbenta deltagarna ligger under bordet och väntar på lämpliga smulor eller låter sig klappas. De tvåbenta har en lektion i kursen Hund för alla.

Laila Andersson och Emma Yngvesson gillar att umgås med hundarna på Uppsala hund och aktivitetscenter.

Laila Andersson och Emma Yngvesson gillar att umgås med hundarna på Uppsala hund och aktivitetscenter.

Foto: Celina Fällbom

Djur2011-05-02 09:05

Det är trångt runt fikabordet. Här sitter två lärare, hundförare och kursdeltagarna. De som går kursen är funktionshindrade och några av dem har ledsagare med sig. Medan de sista tårtsmulorna sväljs berättar instruktören, Theres Jonsson, om hundens sinnen, att de har känsel under tassarna och ser lite sämre än människor i dagsljus, men bättre när det skymmer eller är mörkt och att lukten är hundens viktigaste sinne.

Medan hon pratar passar kursdeltagaren Emma Yngvesson på att gosa med Jänta, en femårig cavalier king charles. Jänta hoppar upp i hennes knä och ser ut att njuta av att bli klappad.
– Det är så roligt att få träffa olika hundar. Min oro och stress minskar, jag har faktiskt dragit ned på min medicin sedan jag började kursen, säger Emma Yngvesson, medan Jänta ivrigt slickar henne i ansiktet.
– Jag älskar att vara här, ropar Laila Andersson från bortre ändan av bordet.

Gruppen andra ledare, Yvonne Höglund, som också är utbildningsansvarig på UHAC, berättar att Laila Höglund också brukar gå på hundcaféerna på fredagar och faktiskt har medverkat till att eurasiern Isa och hennes matte Annelie Porsaeus kommit med i gruppen. Det är nämligen något särskilt mellan Isa och Laila.
– Jag funderar på att fortsätta utbilda Isa till någon form av vårdhund eller terapihund. Det vill säga om Isa själv vill det, säger Annelie Porsaeus.

Hundarna är särskilt lämpliga för Hund för alla-kursen, de är utvalda från andra kurser på UHAC som de gått tillsammans med sina hundförare. Golden retrievern Molly håller just nu också på att utbilda sig till vårdhund. Men till exempel Minos, en cavalier king charles, är utvald enbart på grund sitt goda och sällskapliga humör och för att hans hundförare tycker att det verkar vara så roligt för honom.
– Varje morgon när vi kör förbi här på väg till mitt jobb, ligger han i baksätet och piper av förhoppning att vi ska åka hit i stället, säger hans matte, Mikaela Hedström.
Det är med andra ord inte bara människorna som har utbyte av kursen, utan också hundarna.

Som en avrundning av kursen får alla deltagare gå ut i det vackra vårvädret en stund. En del hundar har två koppel, en för hundföraren och en för kursdeltagaren. Tomas Nibblin får gömma hundgodis så att hundarna får leta. Han kurskompis Raimo Kujanpää berättar att han lärt sig att man inte får ge choklad till hundar.
– Då kan de bli sjuka, det är som ett gift för dem. Men det är roligt här på kursen. Hundarna är så snälla.

Ger ömsesidigt välbefinnande

Blodtrycket går ner när man kelar med en hund samtidigt som stresshormonerna minskar och det lugnande hormonet oxytocin ökar. Även hos hundar ökar mängden oxytocin och de får lägre puls i samvaro med människor.
Dessa resultat har presenterats i Linda Handlins doktorsavhandling från januari i år vid SLU och högskolan i Skövde. Blodtryck och hormoner har mätts hos ammande mammor som också är hundägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!