Hitta rätt hundförsäkring

Hundens väl och ve får allt större betydelse för oss. Om olyckan är framme är det få som tvekar att åka till veterinären. Men utan en försäkring kan det bli en riktigt dyr historia.

Foto: Shutterstock

Djur2011-08-22 09:05

Förr var veterinärvårds- och livförsäkringar något som ägarna enbart kostade på sina allra finaste och mest dyrbara exemplar. I dag väljer de flesta att ha någon form av försäkring till sitt husdjur eftersom ett besök hos veterinären annars kan bli väldigt dyrt. Frågan är bara hur man väljer den som passar bäst. På marknaden finns i dag en handfull större försäkringsbolag. På det stora hela kan de verka ganska lika, men i det finstilta skiljer de sig åt.

För de flesta har kostnaden för årspremien stor betydelse. För hundar ligger spannet mellan 1 500 kronor och 3 500 per år, men summan varierar beroende på ålder, ras, var man bor och så vidare. Generellt gäller att ju högre premie desto lägre självrisk och tvärtom. Vissa har även en variant med fast självrisk vilket passar bäst till den som befarar att det kommer att bli många veterinärbesök.

För den som har ett ungt och friskt djur kan det räcka med en billigare variant. Samtidigt bör man vara medveten om att de flesta bolag inte nyförsäkrar en hund efter att den fyllt sex år. Det gäller dock inte Agria som inte har någon åldersgräns. Om man däremot stannar kvar i samma försäkringsbolag gäller försäkringen under hundens hela livslängd.

Innan en försäkring tecknas bör man läsa på om vilka undantag respektive försäkringsbolag har. Det är där som den viktigaste informationen finns. Både för livförsäkringen, men framför allt för vård hos veterinär. På Konsumenternas försäkringsbyrås hemsida går det att göra jämförelser mellan de olika bolagen. Dit kan man även ringa för att få rådgivning i olika försäkringsärenden. Enligt handläggaren Mats Sjögren brukar en av de vanligare frågorna handla om just undantagen och framför allt dolda fel.
- Det vill säga att försäkringsbolaget säger att åkomman eller sjukdomen fanns innan försäkringen tecknades, trots att den inte har visat sig. Och att de därför inte kommer att ersätta behandlingskostnaderna.

Går det att bestrida detta?
- Ja, tycker man att det är fel bör man gå till sin egen veterinär och få en ny bedömning. Sen ska man komma ihåg att det är försäkringsbolaget som måste visa att det är ett dolt fel som funnits redan då försäkringen tecknades. Vi kan inte hjälpa till att driva ett ärende, däremot kan vi berätta hur och var man kan göra det.

FAKTA: Årspremier och självriskkostnader
Exempel på en labrador, 5 år, Stockholms län, som är försäkrad för 9 000 kronor.
+ Premierna avser livförsäkring och den veterinärvårdsförsäkring som erbjuds som basutbud i respektive bolag.
+ Priset kan variera beroende på hundens kön, ålder, antal skadefria år och bostadsort.
+ I vissa bolag kan man välja premieavgift och högre självrisk.
+ För varje självriskperiod drar bolaget bara en fast självrisk oavsett hur många gånger hunden måste besöka veterinären.
+ Bortsett från If så har bolagen både en fast och en rörlig självrisk på 15 till 25 procent. Det sistnämnda gäller ersättningsbara kostnader som överstiger den fasta självrisken.

Agria
Premie: 2 211 kronor (Agria ger 10 procents rabatt på premien till medlemmar i SKK, SBK eller Jägareförbundet.)
Självrisk: 1 100 kronor + 15 procent

Dina försäkringar
Självrisk: Tik: 1 462 kronor, hanhund: 1 392 kronor
Premie: 1 800 kronor + 20 procent

Folksam
Premie: 2 203 kronor
Självrisk: 1 500 kronor + 20 procent

If
Premie: Tik: 3 465 kronor, hanhund: 3 150 kronor
Självrisk: 2 500 kronor

If (Stor hundförsäkring)
Premie: Tik: 4 647 kronor, hanhund: 4 225 kronor
Självrisk: 2 500 kronor

Sveland
Premie: 1 941 kronor (valpar får rabatt under det första året)
Självrisk: 1 400 kronor + 25 procent

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå



FAKTA: Exempel på olika veterinärkostnader - utan försäkring
+ Ormbiten - kortison och behandling: 7 000 kronor.
+ Påkörd av bil - flera frakturer: 20 000 kronor.
+ Livmoderinflammation - operation: 18 000 kronor.
+ Kräkningar och diarré - behandling och antibiotika: 5 000 kronor.
Källa: www.djurförsäkring.se



FAKTA: Så väljer du försäkring

+ Börja med att sålla fram den försäkring som du tror passar bäst. Var noga med att läsa undantagen. Fundera över vilka undantag som du kan godta.

+ Känner du dig osäker bör du ringa försäkringsbolaget och fråga om den eller den försäkringen täcker till exempel operationer, röntgen, sjukhusvistelser, utredningar och så vidare. Vilka är undantagen? Vad händer om hunden blir stulen, påkörd, försvinner? Vad gäller om din hund skadar ett annat djur eller en människa?

+ Täcker försäkringen ett max antal veterinärbesök per år? Tänk efter vilken hundtyp du har och om de aktiviteter ni ska göra innebär ökad risk för skada.

+ Vissa raser och deras typiska åkommor ingår i försäkringsbolagens undantag. Var noga med att kontrollera detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!