Hästar blir tigermat

Det är kö till Kolmårdens djurpark. Men inte för att se på björnungar eller hoppande delfiner, utan för att avliva hästar. Uppemot 200 hästar blir djurmat på Kolmården varje år.

Djur2009-05-04 09:00
Ja, du läste rätt. Just nu är det faktiskt kö till Kolmårdens djurpark för de djurägare som vill avliva sina hästar där. De avlivade hästarna blir sedan djurmat åt tigrar och lejon och andra rovdjur.
Det låter kanske en aning makabert, men alla som haft djur vet att förr eller senare kommer dagen då man måste säga farväl.
- Jag tycker att det känns som ett mycket bra alternativ när man måste ta bort en häst. Att låta naturen ha sin gång och låta kroppen komma till nytta, säger Lena Axelsson.

Hon har en gård på Vikbolandet strax utanför Norrköping med ett 20-tal hästar och har vid ett par tillfällen låtit avliva sina hästar på Kolmården. Cordinat som fick problem i kotor och hovleder och Aksamit som hade spatt i båda bakbenen.
- Vi kämpade med båda de hästarna så länge det gick. Men när behandlingarna inte ger resultat kommer man till en punkt när man måste inse att det är dags.
Även i höstas var Lena Axelsson tvungen att ta bort en häst, men då var kön för lång till Kolmården och hon valde kadaverbilen i stället.

Fyra dagar i veckan avlivas hästar på Kolmården för att bli djurmat. Under perioder har det varit så populärt att man haft lång väntetid, vilket kan bli problem för djurägaren som oftast får en månad på sig från försäkringsbolaget att avliva en häst som dömts ut av veterinär.
Orsaken till kön är att mitt i sorgen är det ändå en slags win-win situation. Djurägaren slipper betala en avlivning och många ser en mening i kretsloppet. Och Kolmården får gratis djurmat, och slipper importera fryst kött till sina rovdjur.
- Vi är helt beroende av de här hästarna eftersom det inte längre finns någon foderslakt av nötkreatur i Sverige, säger Bengt Ole Röken som är chefsveterinär på Kolmården.

Men det är inte alla hästar som är välkomna till slakt på Kolmården. Eftersom hästarna ska bli mat, vill man helst inte ha alltför gamla och feta hästar. Det ger för dåligt foder till rovdjuren.
- Vi vill inte heller att hästarna ska komma så långväga ifrån om de är sjuka. En häst som har ont i benen ska inte behöva stå i en transport i timtal. Då är det bättre att ta bort den på plats.
Lena Axelsson som har nära till Kolmården tycker att det är bästa alternativet av flera skäl:
- När vi har varit med våra hästar på Kolmården har det skötts väldigt fint. Det är lugnt och fint och hästen får en lugnande spruta innan den avlivas.
- Dessutom känns det bra att kunna göra en god gärning mitt i sorgen. Människor donerar ju organ och det här är också livsnödvändigt för djuren på Kolmården.


Fakta: Avlivning av hästar
När en häst dömts ut av veterinär för skador som inte går att behandla har djurägaren oftast en månad på sig att avliva sin häst för att få ut försäkringsbeloppet.
Ofta avlivas hästarna direkt på stallplan och hämtas av en kadaverbil från Svensk Lantbrukstjänst som kör kroppen till destruering.
Om hästen inte ätit läkemedel som hindrar det att bli livsmedel för människan räknas hästen automatiskt som livsmedelsproducerande djur, och om den körs till slakteri för slakt blir köttet livsmedel åt människa.
Vill man inte att hästen ska bli livsmedel efter slakt ska det skrivas in i hästpasset.
Den som vill kan låta kremera sin häst separat och begrava askan.
Vill man begrava ett hästkadaver i marken utan att kremera det först måste man ha tillstånd från Länsstyrelsen.
På Kolmården avlivas hästar 4 dagar i veckan för att bli djurmat. Den som kommer med hästen måste kunna styrka att han eller hon är ägare till hästen, och får sedan ett avlivningsintyg i hästpasset. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!