Han blir lugn i djurens värld

Djur gör oss glada och vi blir även friskare av att umgås med dem. För en del betyder sällskapet mer än så. Det vet Alexander som har adhd. Bland djuren blir han lugn och lär sig läsa.

I Huddinge bor Alexander 10 år, som enligt pappan har "myror i brallan". Alexander har någon form av diagnos, de vet dock inte vilken, men att ha djur får honom lugn. Han har en uppgift, känner sig behövd. Och han älskar sina djur. Han har sköldpaddor, ödlor, hamster, kanin, mm.
Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX kod 10030

I Huddinge bor Alexander 10 år, som enligt pappan har "myror i brallan". Alexander har någon form av diagnos, de vet dock inte vilken, men att ha djur får honom lugn. Han har en uppgift, känner sig behövd. Och han älskar sina djur. Han har sköldpaddor, ödlor, hamster, kanin, mm. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX kod 10030

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Djur2012-11-19 11:02

Hundar används som servicedjur och inom äldreomsorg. Att rida kan hjälpa personer som drabbats av stroke. Marsvin i klassrum har påvisat positiva sociala beteenden bland elever med autism. Listan på vad djuren hjälper oss med kan göras lång. Alexander Mikkonen, 10 år, som har diagnosen adhd är ett levande bevis på att husdjur kan förändra livet.
På dörren till hans rum hemma i Huddinge står det ”Akta er för skäggagamen”. När man öppnar dörren är som att kliva in i en annan värld. Alexanders värld.

Det är varmt, det bubblar i ett akvarium. Bland modeller av monster och fantastiska skapelser av lego står den ena buren efter den andra, med möss, skorpion, kanin, hamster och ödlor. På golvet springer dessutom flera katter omkring.
– Jag älskar djur, säger Alexander och tar upp en ödla som saknar svans.
Han berättar att han fick den för ett bra pris just eftersom svansen är borta, den kommer växa ut.

Genom sitt djurintresse, och det ansvar han har för att sköta dem, har Alexander blivit något av en affärsman. Han föder upp möss till en zooaffär, han samlar pantburkar (men bara i huset där han bor) för att få in pengar, han köper och säljer saker.
Han har halkat efter i skolan, där är det för många uppgifter på en gång för Alexander, och det blir lätt kaos. Men hemma lär han sig läsa genom att ta reda på allt han kan om djuren. På så sätt lär han sig till och med engelska.
– Han sköter djuren exemplariskt, de gör honom lugn, och han är enormt uppfinningsrik, säger pappa Lasse.

Den vackra skäggagamen, bördig från Australiens heta inre, får vara med framför tv-soffan på kvällarna. Då tar Alexander fram en värmekudde, där han placerar ödlan, som riktigt myser.
– Jag gör rent alla burar två gånger i veckan och akvariet en gång i veckan, säger han och ger fiskarna mat, det blir fullt av rörelse. Alexander lägger sig på golvet bland kuddar och gosedjur.
– Vet du, jag blir arg på människor, de kan vara dumma och själviska.
Ordet självisk är något han återkommer till flera gånger.
Han tystnar, tittar på hur de små vattensköldpaddorna kilar upp mot ytan, och sparkar febrilt med benen.
– Men jag älskar djur. För man kan aldrig bli arg på djur.

Fakta

Fakta Oxytocin. Beröringen av djur gör oss friskare
Hormon. När vi klappar ett djur frigörs oxytocin, ett må-bra-hormon som får blodtrycket och pulsen att sjunka. Oxytocinet stärker vårt immunförsvar och kan till och med hjälpa oss att stärka relationer.
– Oxytocin är en av kroppens viktigaste substanser. Det ställer om hela nervsystemet och för över oss i antistressläge. Oxytocin ökar också tilliten till andra människor, säger Kerstin Uvnäs-Moberg, professor i djurfysiologi.
Oxytocinet är också centralt för att skapa starka band, inte bara mellan förälder och barn. Det kan också fungera som ett kitt och stärka par- och vänskapsrelationer. TT Spektra

Fakta. Djur som hjälper oss
Servicehundar kan plocka upp saker från golvet, hämta en telefon som ringer, eller hjälpa någon upp som ramlat.
Alarmerande servicehund varnar föraren innan allmäntillståndet försämras och larmar om föraren behöver hjälp. Vid diabetes markerar hunden innan blodsockret är för lågt eller högt så att föraren hinner ta insulin. Vid epilepsi markerar hunden innan ett anfall, så att föraren hinner lägga sig ned för att minska skaderisken och/eller ta dämpande medicin.
Signalhundar kan "signalera" när en baby gråter, vattnet kokar över på spisen, eller om någon kallar på hundägarens uppmärksamhet. (Signalhundar hjälper oftast döva eller hörselskadade.)
Katter och hundar ger ökat välbefinnande inom äldreomsorgen.
Hund i klassrummet ökar social kompetens.
Marsvin underlättar lärande bland barn med autism.
Hästar används terapeutiskt bland infarktpatienter.
Källa: Manimalis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!