Håll hunden i form i vinter

Många hundar trivs utmärkt i snö och kallgrader. Men vintern kan vara påfrestande – även för dem som har päls. Låt inte hunden bli stillasittande i sträng kyla och håll koll på tassarna!

Golden retrievern Lovis är åtta månader gammal och älskar snö.

Golden retrievern Lovis är åtta månader gammal och älskar snö.

Foto: Scanpix

Djur2013-02-04 09:01

Även om hunden har en tjock och tät päls, och ser ut att klara det kalla klimatet utmärkt, finns det några saker som man bör tänka på just under vintern.
En av dem är tassarna. Framför allt trampdynorna kan bli illa åtgångna av vägsalt och fukt. Förutom att saltet har förmågan att smälta is och snö, fungerar det uttorkande på hundens trampdynor och kan orsaka sprickor och sår som är svåra att läka.
För att förhindra det bör man alltid skölja av tassarna efter promenaden. Det menar hundfysioterapeuten Emma Rutström som driver Västerfallets Friskvård i Gävle.
– Det finns mängder av olika salvor som skyddar tassarna. En av de vanligaste är Försvarets tassalva som fungerar bra, tycker jag. Det finns även hundskor som skyddar.

Emma Rutström påpekar också att det är bra om man torkar tassarna –gärna med en hårtork – varje gång hunden varit ute för att på sätt slippa jobbiga svampinfektioner och eksem som annars lätt kan bildas.
Så länge hunden är i rörelse är det sällan några större problem med kylan men om den ska sitta stilla en stund, eller bara är väldigt frusen av sig, kan vara bra att skaffa ett ordentligt täcke. Har man till exempel en kinesisk nakenhund är det fint om täcket går ner över baken, under magen och över frambenen.
– De flesta hundar kan tycka att täcket är lite obehagligt att ha på sig första gången men de brukar vänja sig snabbt, säger Emma Rutström.

Ska hunden ut på hårdträning – jakt eller kanske tuff agility – en riktigt kall dag är det viktigt att den får värma upp ordentligt innan. Oftast räcker det med en rask tjugominuterspromenad. Även en så kallad ”nedvärmning” kan vara bra, menar Emma Rutström.
– Det är för att förhindra att den sträcker en muskel eller skadar sig på annat sätt.

Kan det vara olämpligt för mindre hundar att springa i riktigt djup snö?
– Nej, det är det inte. Däremot kan det vara svårt att springa om det är en riktigt liten hund.
– I djupsnö tränar hunden magmusklerna, men det är rätt jobbigt så det är bra om träningen sker i intervaller.

Sist men inte minst är det en viktigt att se till att man syns ordentligt i vintermörkret, det gäller både hundägare och hund. Numera finns rejäla reflexvästar både för hundar och människor.
– På mina hundar brukar jag ha halsband med blinkande ljus på. Då är det lätt att ha koll på dem.

Tips för hunden

Att det är kallt ute gör inget så länge hunden rör på sig. En hund som är stilla blir snart kall. Se till att hunden har något varmt att sitta på om du måste ha den ute. Till exempel en skiva av frigolit och på den en fäll eller en pläd.

Ju mindre päls och underull en hund har desto snabbare kyls den ned. Då kan det vara nödvändigt med ett täcke eller en tröja.

Saltade vägbanor torkar ut trampdynorna. Skölj alltid av tassarna efter promenaden och torka dem noga efteråt. Genom att smörja in tassarna med en fet salva kan man förhindra sprickor.

Klipp bort överflödig päls mellan tårna så att isklumpar inte fastnar.

Undvik att bada hunden under vintern. Då tvättas det skyddande fettet bort från hundens hud.

Bästa sättet att synas är en reflexväst både på dig och på hunden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!