Fritt fram för giftspindlar i din kommun

Kan man ha en leopard som husdjur? Och är det verkligen okej att grannen har giftormar och skorpioner hemma? Vi har kollat vilka djur som är tillåtna som husdjur i din kommun.

Foto: Dick Pettersson

Djur2009-04-08 17:31
Det finns lagar som reglerar vilka djur man får ha som husdjur. I Sverige är det inte tillåtet att ha rovdjur, apor och rovfåglar som husdjur.
- Det finns två undantag. Iller och grävling är tillåtna som husdjur, men det är under förutsättning att de är uppfödda som tamdjur. Det är alltså inte tillåtet att fånga vilda illrar och grävlingar och hålla dem som husdjur, säger Christina Lindgren, veterinärinspektör på Jordbruksverket.

Det är heller inte tillåtet att ha hybrider mellan tamhund och varg, eller hybrider mellan tamkatt och vildkatt.
Oavsett om man har ett marsvin, en undulat eller en ödla som husdjur är djuren beroende av att man följer de djurskyddsregler som finns. Sedan 1 januari i år är det länsstyrelsen som tagit över kommunernas ansvar för att kontrollera djurskyddet.

Det finns lagar som reglerar hur olika djur ska hållas och hur många husdjur man får ha.
-Du får inte ha hur många djur som helst. Har du exempelvis tio eller fler katter eller hundar så krävs det tillstånd från länsstyrelsen, säger Christina Lindgren.




DET GÄLLER I DIN KOMMUN



Alla kommuner har rätt att ha egna lokala hälsoskyddsföreskrifter om djurhållning. Det här gäller i din kommun:

Enköping:
Det krävs tillstånd av miljö- och byggnadsnämnden för att inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser hålla nötkreatur, häst, get, får eller svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur samt orm.

Heby:
Enligt de lokala hälsoskyddsföreskrifterna krävs tillstånd för att inom område med detaljplan hålla nötkreatur, häst, get, får eller svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur samt orm.

Håbo:
Enligt de lokala hälsoskyddsföreskrifterna krävs tillstånd för att hålla nötkreatur, häst, get, får eller svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur samt orm inom område med detaljplan. Tupp får inte hållas inom tättbebyggt område.

Knivsta:
Det krävs tillstånd från miljö- och hälsoskyddsnämnden för att hålla nötkreatur, häst, get, får eller svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur samt orm inom område med detaljplan.

Sigtuna:
För att hålla nötkreatur, häst, får eller svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur samt orm inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser krävs tillstånd av miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Tierp:
För att hålla nötkreatur, häst, får eller svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur samt orm inom detaljplanelagt område krävs särskilt tillstånd.

Uppsala:
Det krävs tillstånd från Miljö- och hälsoskyddsnämnden för att hålla nötkreatur, häst, get, får eller svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur, eller giftorm inom område med detaljplan.

Älvkarleby:
Det krävs tillstånd av bygg- och miljönämnden för att hålla nötkreatur, häst, get, får eller svin, pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur och orm inom område med detaljplan.

Östhammar:
Inom detaljplanelagt område krävs det tillstånd från miljö- och hälsoskyddsnämnden för att ha djur som inte är sällskapsdjur (nötkreatur, häst, get, får, svin, pälsdjur eller fjäderfä) samt orm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!