En av dem som har god erfarenhet av flygresor med hund är Marie Axelsson. Till vardags extraknäcker hon som hundcoach i Sundbyberg. Dessutom tävlar hon i Internationella prövningsordningen, IPO - en sport som finns i hela världen.
Marie Axelssons bästa råd är att – i god tid innan avresan – ta reda på vilka regler som gäller i just det land som du ska åka till med din hund. Även flygbolagen har regler som måste följas.
– Tänk på att du måste boka resan även för hunden. Det går inte att göra online utan man måste ringa till flygbolaget. Fråga vilken tid man ska checka in och vilken burstorlek som krävs för din hund och så vidare.
Generellt gäller att små hundar kan få följa med som handbagage i kabinen. Större hundar måste däremot transporteras i lastutrymmet.
De placeras dock inte bland alla väskor, utan i en särskilt tempererad avdelning.
Men det kan vara påfrestande ändå.
– Jag flög en gång med en tik som blev väldigt stressad. Jag kunde höra hur hon skällde under hela resan. Innan hemresan gick jag till en veterinär som gav henne en lugnande spruta. Sedan gick det mycket bättre.
I de flesta fall tar flygbolagen bara med en eller ett par hundar på en flygning. Den avgång som du har valt kan alltså ha fyllt sin hundkvot.
Kostnaden varierar också mellan bolagen – från några hundralappar till flera tusen kronor.
För att flygresan ska gå bra bör man också se till att hunden klara av att sitta i en bur i flera timmar. Även om själva resan går snabbt, kan det ta tid innan man kommer igenom alla gångar, tullar och ankomsthallar. Att rasta hunden ordentligt före resan är A och O.
– Jag brukar vänta med att ge hundarna mat tills vi kommer fram. Sedan brukar jag ta med bajspåsar och papper om en olycka skulle hända medan man är kvar på flygplatsen. Som hundägare har man stort ansvar för att det går bra.