Fina fiskar i dammen året runt
Koi heter fisken som blivit populär i svenska trädgårdsdammar. Fisken blir lätt så tam att man kan klappa och till och med lyfta den. Utomlands arrangeras utställningar motsvarande våra hundutställningar. En riktigt vacker Koi kan vara värd en förmögenhet.
Koifiskarna har olika färgteckningar och kan bli tama om man pysslar mycket med dem.
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
- Från början var det en odlad matfisk. Man hade den i risfälten i Japan, praktisk med både ris och fisk på samma ställe, berättar Lars Nordström.
Och det är inga vanliga akvariefiskar vi talar om. De är visserligen lika vackra som guldfiskar, men till storleken liknar de mer en rejäl lax, i alla fall de större exemplaren i Lars damm. En enda fisk skulle kunna bli en rejäl middag, men det skulle bli en dyr sådan. Större Koi är nämligen kostsamma. De fiskar som mäter mellan 18 och 21 centimeter kostar närmare 2 000 kronor här. Och det är mycket billigt i jämförelse med andra länder. Utomlands kan en stor vacker Koi kosta uppåt 50-60 000 kronor. Rekordet lär ligga på långt över miljonen.
- Men det är ingen som betalar så mycket för en fisk i Sverige. Det vore idiotiskt, säger Lars, trots att hans damm i sådana fall skulle vara rena guldgruvan.
I vårt klimat är det lite knepigare med Koi, framförallt är den känslig för snabba temperaturväxlingar. Att köpa och flytta en fisk innebär alltid en risk, och därför är det bättre att köpa små billigare fiskar som får växa på plats. Det har Christer Lindahl gjort som är här för att köpa belysning och foder i dag.
- Jag har haft Koi i 6-7 år och under senaste åren har jag haft dem ute i dammen året om. Det går bra om dammen är tillräckligt djup. Men det vanligaste nybörjarfelet man gör är att anlägga för liten damm, säger han.
Minst en och en halv meter djup bör dammen vara om fiskarna ska kunna vara ute året om, annars måste man värma vattnet och se till att det finns en isfri del i dammen. När vattentemperaturen understigen åtta grader bör man även sluta mata dem, annars är risken stor att de dör.
- Lägger man ner lite jobb och pysslar med sina fiskar kan de bli väldigt tama. Men jag tycker att det är lika rogivande att bara se på dem.
Koi
+ Koi är en karpfisk som härstammar från Japan och även odlats i Kina.
+ Ursprungligen odlades den som livsmedel, ofta i risfälten.
+ Efter andra världskriget började man avla medvetet på olika färger. Färgvariationerna var stor mellan olika byar.
+ Olika färger och teckningar har olika namn, ungefär som olika hundraser.
+ Koi kan bli väldigt tama och lär sig känna igen sin ägaren röst och rörelsemönster. När de blivit tama är det inget problem att klappa dem.
+ Utomlands i till exempel Japan, men även Holland, Tyskland och Belgien är utställningar populära, och fina fiskar är dyra.
+ Ett riktigt fint exemplar kan kosta 50 000 kronor eller mer. Det lär ha sålts fiskar för över en miljon kronor till hängivna samlare!
+ En Koi kan bli över en meter lång och närmare hundra år gammal, om den sköts på rätt sätt. Det svenska rekordet lär vara 65 år.
+ Koi är en karpfisk som härstammar från Japan och även odlats i Kina.
+ Ursprungligen odlades den som livsmedel, ofta i risfälten.
+ Efter andra världskriget började man avla medvetet på olika färger. Färgvariationerna var stor mellan olika byar.
+ Olika färger och teckningar har olika namn, ungefär som olika hundraser.
+ Koi kan bli väldigt tama och lär sig känna igen sin ägaren röst och rörelsemönster. När de blivit tama är det inget problem att klappa dem.
+ Utomlands i till exempel Japan, men även Holland, Tyskland och Belgien är utställningar populära, och fina fiskar är dyra.
+ Ett riktigt fint exemplar kan kosta 50 000 kronor eller mer. Det lär ha sålts fiskar för över en miljon kronor till hängivna samlare!
+ En Koi kan bli över en meter lång och närmare hundra år gammal, om den sköts på rätt sätt. Det svenska rekordet lär vara 65 år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!