Exotiska husdjur på frammarsch

Nakna marsvin, afrikanska pygméigelkottar och flygpungekorrar. Exotiska husdjur blir allt vanligare i vårt land. Inte ens Jordbruksverket vet längre vilka som huserar i landet.

Lola är en tam och kelig sumpbäver från Sydamerika.

Lola är en tam och kelig sumpbäver från Sydamerika.

Foto: Reglus Östman

Djur2009-03-23 09:00

Videon är inte längre tillgänglig

Hunden må vara människans bästa vän och vårt vanligaste husdjur. Men särskilt exotisk är den inte. Allt fler vill i stället ha udda exotiska husdjur. Afrikanska pygméigelkottar, präriehundar och gambiska hamsterråttor är bara några av de senaste tillskotten bland husdjuren.

Och uppfinningsrikedomen tycks oändlig. Eller vad sägs om att ha pälslösa marsvin eller flygpungekorrar? Kanske till och med en egen sydamerikansk sumpbäver?
- Vi får många samtal och förfrågningar om införsel av exotiska djur, men eftersom det ofta inte krävs några särskilda tillstånd vet vi egentligen inte vad folk har som husdjur. Det finns inget register över vad som tagits in i Sverige, säger Andrea Ljung på enheten för sällskapsdjur på Jordbruksverket.

Enligt reglerna kan man till exempel importera upptill fem gnagare från tredje land, helt utan särskilda tillstånd. Det innebär att det faktiskt är lättare att ta med sig en tam sumpbäver hem från semestern i Sydamerika, än en hund. Den tama sumpbäver som en vän mötte på semestern i Sydamerika, hade alltså kunnat följa med hem i packningen.
- Ja, tyvärr kan man ta in upp till fem sumpbävrar fritt eftersom de tillhör gnagarna. Det är lite olyckligt, men vi håller på att titta på de här reglerna tillsammans med Naturvårdsverket, säger Andrea Ljung.

Hon är tveksam till att sumpbävern vore ett lämpligt husdjur. Men i dagsläget är det bara apor, rovdjur och rovfåglar som är förbjudna för privatpersoner att hålla. Aporna förbjöds så sent som på 1990-talet. De är helt enkelt svåra att hantera, och kan bli farliga för människor. Men när Pippi Långstrumpfilmerna kom var det många som ville ha en egen liten Herr Nilsson därhemma.

Något som inte visade sig vara lika gulligt i verkligheten som på film.
- Många exotiska djur är inte alls lämpade som sällskapsdjur och man vet inte ens hur de ska hållas. Dessutom kan de bära på sjukdomar som man inte känner till, säger Andrea Ljung.
Hon anser att reglerna är väl liberala och innebär en allt för stor risk för såväl djur som människors väl.
- Våra politiker vill att människor ska ha så stor frihet som möjligt. Men det är ett väldigt stort ansvar man lagt på allmänheten.
Fakta: Så säger reglerna:
+ Enligt regelverket får man inte hålla inhemska vilda djur som husdjur. Igelkott, räv eller hare är därmed förbjudet som husdjur i Sverige. Även viltfångade djur är förbjudna som husdjur.
+ Inte heller apor, rovdjur och rovfåglar får hållas som husdjur.
+ Enligt Naturvårdsverket är det även förbjudet att importera så kallade "invasiva arter" alltså djurarter som skulle kunna leva vilt i vårt klimat och påverka den naturliga floran och faunan.
+ I övrigt är det i princip inget som hindrar från att importera exotiska gnagare eller andra djur, varken från EU-länder eller tredje land.
+ Allt som krävs är ett papper från exportören som intygar att djuret är född och uppvuxet i fångenskap och är friskt.
+ Enligt regelverket är det till exempel tillåtet att ta in upptill fem gnagare, helt utan särskilt tillstånd.
+ Exotiska djur som inte räknas som husdjur enligt svensk lag ska dock hållas som djurparksdjur, vilket ofta innebär väldigt stora ytor.
+ För att hålla en pygméigelkott krävs till exempel en golvyta om 20 kvadratmeter enligt reglerna. Och skulle man vilja ha en sumpbäver måste man ha en bassäng om minst sex kvadratmeter och möjlighet för bävern att vara utomhus varje dag. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!