Ensamträna hunden

Ensam hemma är ingen komedi. För en del hundar - och deras ägare - kan det snarare likna en riktig rysare. Men med rätt träning kan man avhjälpa problemet.

Djur2009-04-20 09:00
Hundar som har problem med att vara ensamma hemma är inget ovanligt. Enligt hundpsykologen Yrsa Fransén Görnerup är det en av de vanligare orsakerna till att hundägare söker hjälp hos en hundpsykolog.
- De flesta som söker hjälp för ensamhetssvårigheter har hundar som hunnit bli två eller tre år gamla och inte klarar av att vara ensamma alls. Lämnas de ensamma biter de sönder saker, eller ännu värre, skäller och ylar så att grannarna klagar, berättar Yrsa Fransén Görnerup.

Problemet är dessvärre inget som växer bort med åldern. Tvärtom bör man börja träningen tidigt. Redan när valpen varit ett par veckor i sitt nya hem och börjar känna sig hemmastadd i miljön kan man träna hunden att vara ensam korta stunder.
- Oftast är det skiftarbetande, studerande eller arbetslösa hundägare som får problem med hundar som inte vara ensamma. De har en vardagssituation som gör att hunden aldrig behöver vara ensam och då är det lätt att skjuta ensamträningen på framtiden, säger Yrsa Fransén Görnerup.

Hon menar dock att det aldrig är för sent att börja träna. Men det kan krävas en målmedveten träning.
- Jag brukar rekommendera att man tränar två pass per dag. I början väldigt kort, och sedan längre när hunden börjar känna sig tryggare.
Ensamträningen går ut på att få hunden att lära sig att koppla av även när matte eller husse inte är i närheten. Helst ska hunden till och med kunna tycka att det är riktigt trevligt att vara ensam. I sällskap av ett riktigt gott märgben, till exempel.
- Det gäller att få hunden att förknippa den ensamma stunden med något trevligt. Känslan man ska sträva efter är att hunden ska tycka att det är tråkigt att man kommer tillbaka. Till exempel för att man då tar ifrån den märgbenet och lägger in det i frysen igen, tills nästa gång man ska gå hemifrån.

Glada hälsningsrutiner i hallen bör man också undvika. Istället ska man låtsas som om inget stort hänt när man kommer in igen, och ignorera hundens glädjeskutt.
- Det är oftast inte särskilt svårt att ensamträna en hund. Men det kräver tålamod och en rejäl portion is i magen.
Fakta: Så ensamtränar du

+ Yrsa Fransén Görnerup rekommenderar att man tränar två pass om dagen när hunden får vara ensam.

+ Det ena passet, stannar man kvar i bostaden, men i ett rum som är avskiljt så att hunden inte kan se eller höra sin ägare.

+ Det andra passet går man ut genom ytterdörren.

+ Till att börja med låter man träningspassen vara mycket korta, kanske bara någon minut, för att sedan öka successivt.

+ Viktigt är att aldrig komma tillbaka in i rummet eller genom ytterdörren när hunden skäller. Hunden bör ha varit tyst i minst 30 sekunder innan du går in - annars uppfattar den det som att du kommer på inkallning.

+ Om hunden skäller oavbrutet kan man distrahera den genom att tappa en bok i golvet eller dunka till ytterdörren, då brukar hunden bli tyst för att lyssna efter vad ljudet kommer av.

+ Ha inga glada återföreningsceremonier när du kommit in, låtsas som inget hänt och vänta med att uppmärksamma hunden tills den lugnat sig.

+ Ge hunden gott godis, till exempel ett märgben, när du går. Ta bort det när du kommer tillbaka igen.

+ Om hunden är extremt uppriven av ensamheten kan man ta hjälp av lugnande doftferomoner. Det finns att köpa hos veterinären.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!