Som 13-åring fick Daniel Reutfors sin allra första orm. Men redan innan dess var han fascinerad av ormar.
– Jag tyckte de var häftiga. De var lite skrämmande – det är sättet de rör sig på – och de ser spännande ut. Nu är det lite mer att jag samlar och vill ha fina ormar, berättar Daniel Reutfors.
För att få fram vackra kräldjur avlar han själv för att sedan sälja och byta. Samlare från olika länder har visat intresse för Daniels ormar på grund av deras kvalité och han har blivit intervjuad av den brittiska tidning Practical Reptile.
– En av alla positiva saker med att avla själv är att jag kan behålla dem ormar som jag tycker ser lite speciella ut och får se dem blomma ut till fina vuxendjur.
Grön trädpyton kläcks röd eller gul för att sedan byta färg till grön efter cirka ett år. De lever i olika delar av Indonesien, men finns även i Australien, och kan se väldigt olika ut beroende på från vilka öar eller delar av fastlandet de kommer ifrån.
– Jag tycker att det är intressant att para olika lokaliteter med varandra för att på så sätt få fram lite annorlunda och fina djur, säger Daniel.
Han började avla ormar 1997. Sedan tog han paus ett par år och nu har han kommit i gång igen.
– Jag har svårt att sluta. Det är jätteroligt att gå ut att titta på dem, särskilt när de får ungar som jag spar. Jag ser dem som mina egna ungar.
Alla ormarna bor i förrådet där det är uppemot 28 – 29 grader varmt dagtid och 25 grader nattetid.
Förutom grön trädpyton bor i förrådet även djungelrutpyton som kommer från Australien.
Daniel Reutfors har cirka fyrtio vuxna ormar och minst lika många små ormar.
– Det är häftigt när de tittar upp ur ägget, de är små som blyertspennor. Själva utmaningen och drivkraften ligger i att få fram bra arter, man vet inte om beståndet kommer finnas kvar naturligt och då vet jag att det går att avla fram bra exemplar.
Är ormar ett bra husdjur?
– Absolut, men husdjur och husdjur. Man ska inte hålla på och plocka med dem, de mår bäst av att vara i terrariet.
Han påpekar att man ska tänka sig för innan man skaffar en orm.
– En del skaffar en boaorm bara för att det är häftigt och andra köper tigerpyton när de är små, utan att tänka på att den blir 2,5 meter som vuxen. Om man läser på och lär sig mycket är de lättskötta djur.
Men någon personlighet har de inte.
– Nej, snarare att vissa arter är bitska, lugna eller nyfikna. De är reptiler och går mest på instinkt. Men i psyket kan vissa ormar vara mindre benägna att bita, men det är positivt att de är bitska när de är små för då äter de, berättar Daniel.
Men för honom gör det inget om de är bitska, han ska ändå mest titta på dem och deras mönster.