Det är ingen hejd på valparnas framfart när deras matte och uppfödare, Sara Holmberg, släpper ut dem i vardagsrummet i Kungsängens gård i Uppsala. Frallorna, som franska bulldoggar kallas, slirar runt på parketten, springer in i hörnet där de absolut inte får vara på grund av alla sladdar. Sen samlas de vid sin mamma Vega och börjar suga på henne. Valparna är åtta veckor och hon låter dem hållas fast de egentligen har gått över till fast hundmat. Den som syns och hörs mest är Arnold som är ranghög trots att han är döv.
– Jag misstänkte tidigt att han inte hörde, jag är ju sjuksköterska och har tentaklerna ute, säger Sara Holmberg som märkte att han inte reagerade på ljud, inte ens en vissling dög för att få hans uppmärksamhet.
När Arnold var nästan nyfödd och låg och sov reagerade han bara på de andra valparnas rörelser. Att avliva honom var aldrig ett alternativ för Sara Holmberg, förutom dövheten är han en frisk och uppfinningsrik valp. Han är den enda ur flocken som lyckats ta sig ur valplådan. Han flyttade in en massa gosedjur i ett hörn, klev upp på dem och kunde klättra ut. Det har ingen av de andra klarat.
– Det är som om han är lite äldre. Jag tror att han utvecklar sina övriga sinnen ännu mer för att kompensera att han inte hör, säger Sara Holmberg.
För att hitta ett perfekt hem, där ägarna förstår jobbet med att ha en döv valp, kollade Sara bland sina hundkontakter. Under lång tid har hon drivit Ettores kennel och fött upp rasen cane corso, en italiensk mastiff. Snart fick hon kännedom om internetsidan Att leva med döv hund och kom i kontakt med en familj som inget hellre ville än att införliva Arnold i sin familj. Husse i den familjen är döv, medan matte är hörande, deras ena hund är döv och den andra hörande. Arnold ska snart flytta till familjen som är vana att teckna med sin hund.
Att en fransk bulldog får nio valpar är ovanligt. Men Sara Holmberg blev inte förvånad när röntgen visade nio små ryggrader.
– Vegas två systrar har också fått stora valpkullar. De är riktiga frögurkor, säger hon som letade noga när hon skulle köpa Vega.
Hon ville hitta en avelshund med friska blodslinjer, som betyder att hundarna i släkten har bra anlag. Speciellt letade Sara Holmberg efter hundar med längre nosparti och att de var sunt byggda fysiskt. Om nosen är för platt kan franska bulldoggar få problem med sin andning när det är varmt och valpar kan vara svåra att föda fram om huvudena är oproportionerligt stora. När Vega skulle föda låg den första åt fel håll och fastnade vid födseln.
– Jag sa till Vega att den valpen var nog död, men just som jag gjorde det sprattlade bakbenen, berättar Sara.
I samråd med veterinär bestämdes att Vega skulle få kejsarsnitt. Sara ville inte riskera Vegas hälsa.
När hundarna lekt färdigt i vardagsrummet bär Sara Holmberg in valparna i lådan. Nu är de trötta, några lägger ner sina huvuden i kutterspånet direkt men Arnold står på två ben vid kanten och piper för att få uppmärksamhet. Vega pustar ut i soffan.